Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracovní skupina pro přípravu a realizaci přesídlení a relokaci schválila vyslání styčných důstojníků do Itálie a Řecka

Dnes, ve čtvrtek 17. září 2015, se na Ministerstvu vnitra sešli potřetí členové Pracovní skupiny pro přípravu a realizaci přesídlení a relokace. Cílem skupiny, zřízené premiérem Bohuslavem Sobotkou, je zajistit hladký průběh výběru, přemístění a integrace 1500 uprchlíků, které se na základě sjednávané celoevropské dohody zavázala vláda ČR v následujících dvou letech přijmout. Skupina se shodla i na vyslání styčných důstojníků do Itálie a Řecka, právě v souvislosti se zahájením relokace z těchto zemí. Na schůzce se také diskutovalo o časovém harmonogramu přesídlování a návrh nového Státního integračního programu pro držitele mezinárodní ochrany.  

Přesídlování ze třetích zemí
Pro letošek plánuje resort vnitra přesídlit prvních 100 osob, a to v návaznosti na svůj dobrovolný závazek relokovat v následujících dvou letech čtyři sta uprchlíků z třetích zemí – to vše v rámci Evropského přesídlovacího schématu. Do závazku budou započítány i rodiny, které budou přesídleny v rámci přesídlovacího programu, který vláda schválila v lednu. V tomto případě hovoříme i o přesídlení nemocných syrských dětí s rodinami z Jordánska. Přílet těchto rodin je plánován na první polovinu října tohoto roku. „Rodiny budou ubytovány v dočasném ubytovacím zařízení v Praze, léčit se budou postupně ve FN Motol. O integrační program se postará Arcidiecézní charita Praha a naše Správa uprchlických zařízení,“ popisuje další postup Pavla Novotná, zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky.
 
Evropský relokační program
Do realizace evropského relokačního programu se Česká republika zapojila v červenci 2015, a to dobrovolným závazkem relokovat v následujících dvou letech 1100 osob z Itálie a Řecka. Spuštění tohoto programu bylo schváleno na mimořádné Radě EU pro justici a vnitro 14. září. „V nejbližších dnech nominuje Ministerstvo vnitra své styčné důstojníky, kteří budou působit v Itálii a Řecku a relokaci z těchto států za ČR koordinovat. Jsme připraveni během následujících dvou měsíců relokovat prvních pětadevadesát osob, uvádí Pavla Novotná.
 
Státní integrační program
Pracovní skupina projednala také návrh nového Státního integračního programu (SIP), který by měla do konce tohoto roku schválit vláda. Tento návrh reaguje na očekávané zvýšené počty žadatelů o mezinárodní ochranu, resp. zvyšující se počty uznaných azylantů v České republice, ať už jde o spontánní žadatele o udělení mezinárodní ochrany, nebo o osoby přijaté v rámci přesídlování a relokací. SIP se týká osob s udělenou mezinárodní ochranou s cílem usnadnit jejich integraci do české společnosti především v oblasti výuky českého jazyka, bydlení a zaměstnání.
 
Na činnosti pracovní skupiny se pod vedením Ministerstva vnitra podílejí zástupci ministerstev financí, práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu, Úřad vlády, Asociace krajů, Svazu měst a obcí, odborů, zaměstnavatelů, Ekumenické rady církví a České biskupské konference. Termín dalšího zasedání této pracovní skupiny byl stanoven na 13. října 2015.
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a PR
 

vytisknout  e-mailem