Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podpora syrských dětí v Jordánsku nebo prevence nelegální migrace v Mali. Ministerstvo vnitra posílá na pomoc dalších 73 mil. Kč

Ministerstvo vnitra (MV) přichází s další solidární pomocí občanům, především dětí, v zemích postižených migrační krizí. Humanitární pomoc, která mj. pomáhá zabránit dalším migračním vlnám, prosadil dnes, 8. července 2019, ve vládě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

MV pokračuje i v letošním roce v plnění záměru, že pomáhat je potřeba rychle a konkrétně především v zemích, které postihla migrační či humanitární krize. V rámci programu Pomoc na místě posílá MV 68 mil. Kč, v rámci vládního MEDEVACu dalších 5 mil. Kč.

Na pomoc opuštěným dětem v Mali, která je zdrojovou, tranzitní i cílovou zemí migrace, pošle proto MV 25 milionů Kč. "V Mali je velké množství opuštěných dětí, které tam přišly ze západní Afriky. Proto jsme požádali UNICEF, aby připravil projekt, který tzv. nedoprovázeným dětem zajistí v Mali ochranu a sloučení s rodinami v domovských zemích," uvedl Jan Hamáček. Projekt pomůže 7 000 dětí v pohybu a dalším 10 000 dětem náchylným k opuštění rodiny. Jeho součástí bude i informační kampaň o rizicích nelegální migrace pro děti. Podpora je součástí programu MV Pomoc na místě, jehož cílem je boj proti nelegální migraci, přímá pomoc uprchlíkům i posilování azylových systémů. Už v dubnu letošního roku darovalo MV na posílení ochrany hranic před nelegální migrací 25 mil. Kč Severní Makedonii.

Dalších 25 milionů Kč pošle MV do Jordánska na podporu zdravotní péče syrským uprchlíkům a na vzdělání zdravotně postižených syrských dětí. I tento projekt, který zajistí zdravotní péči pro více než 11 000 uprchlíků a speciální vzdělávání postiženým syrským dětem v uprchlických táborech, iniciovalo MV. Projekt připravil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRCR). Jen v Jordánsku je v tuto chvíli přes 750 tisíc syrských uprchlíků. "Pro nás je důležité pomáhat na místě, aby měli lidé důstojný život a nemuseli podstupovat nebezpečnou cestu do Evropy. Pokud jde o bezbranné děti, které za nic nemůžou, je naší povinností jim pomoci. A přesně to děláme," dodal ministr Hamáček.

MV také přispěje 10 milionů Kč do programu na rozvoj a ochranu pro severní Afriku, konkrétně posílení azylového systému severoafrických zemí, ve kterých se nachází cca 800 tisíc uprchlíků. Osmi miliony korun MV podpoří rozvoj drobného podnikání v Jordánsku, kde žije 85 % uprchlíků pod hranicí chudoby. Přístup k podnikání jim může pomoci situaci zlepšit.

MEDEVAC pomáhá nejchudším
Vláda také schválila pomoc pět milionů Kč na zlepšení poskytování oftalmologických služeb v rámci stálého zdravotně humanitárního programu MEDEVAC, který MV koordinuje. Pomoc poputuje do Burkina Fasa, které patří mezi deset nejchudších zemí světa a ve které má 25 % obyvatel závažné oční vady či přímo slepotu. MV proto přispěje nevládní organizaci Světlo pro svět, která se na pomoc v této oblasti zaměřuje.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

  

vytisknout  e-mailem