Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Otázku uprchlíků bude ministr vnitra projednávat s Rakouskem

V nejbližším možném termínu je ministr vnitra Milan Chovanec připraven diskutovat o otázkách migrace a další bilaterální spolupráce se svou rakouskou kolegyní Johannou Mikl – Leitner, kterou požádal o schůzku. 

„Otázka uprchlíků se stala jedním z hlavních evropských témat,“ podotkl ministr Chovanec a zopakoval, že největším migračním vlnám čelí Řecko s Itálií. Nelegální migraci na území České republiky řeší policisté. „Zpřísnili jsme kontroly na celém území státu a vůbec jsme v tomto smyslu zintenzivnili veškerou činnost,“ ubezpečil.
 
Ve vztahu k nelegální migraci přijala policie opatření, a to na krajských ředitelstvích sousedících s Rakouskem. Jde o 3 krajská ředitelství PČR (jižní Morava, jižní Čechy a kraj Vysočina). Opatření budou probíhat časově i místně flexibilně podle toho, jak se bude situace s uprchlíky dále vyvíjet. Opatření jsou situována do míst, kde uprchlíci nejčastěji do České republiky vstupují, přejíždějí přes ni nebo tam, kde ji opouští.
 
Dnes také proběhly policejní kontroly ve vlacích na Wilsonově nádraží v Praze. Jednalo se o spoje z Maďarska a ze Slovenska. Policisté při těchto kontrolách zadrželi celkem 13 osob z Pákistánu, Iránu, Sýrie, Afghánistánu a Somálska. Z těchto osob již 7 mělo zažádáno o azyl v Řecku nebo v Maďarsku. Policie tyto osoby umístí do záchytného zařízení pro cizince a následně budou vráceni do zemí, kde žádaly o azyl. U zbylých zadržených uprchlíků bude policie zjišťovat jejich totožnost a důvod migrace a na základě toho budou přijata další opatření.
 
Stejně tak je připraven k okamžitému jednání policejní prezident Tomáš Tuhý se svým maďarským protějškem Károlym Pappem. Jejich společná schůzka se uskuteční v nejbližších dnech.
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem