Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Moldavsko a Gruzie se staly součástí Evropské migrační sítě

Evropská migrační síť (EMN) je celoevropská síť sestávající z národních kontaktních míst (NCPs) v členských státech EU a Norsku, která poskytuje informace o migraci a azylu. EMN byla založena v roce 2008 Evropskou komisí se souhlasem Evropské rady, aby uspokojila potřebu pravidelné výměny spolehlivých informací o problematice migrace a azylu na evropské úrovni. 

Možnost spolupracovat se třetími zeměmi je zakotvena již v Rozhodnutí Rady o zřízení Evropské migrační sítě (dostupné na https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008D0381&from=LV).

V březnu 2021 se součástí EMN stalo Moldavsko a Gruzie coby pozorovatelské země. Je to poprvé, kdy se v jejím středu ocitly státy mimo Evropský hospodářský prostor. Monique Pariat, generální ředitelka sekce pro migraci a vnitřní věci Evropské komise (DG HOME), k tomu sdělila, že „aby EU lépe řídila migraci, je důležité dále prohlubovat spolupráci se třetími zeměmi. Na to klade důraz také Nový pakt o migraci a azylu.“ Podle ní členství Moldavska a Gruzie umožní sdílet evropskou dobrou praxi v řízení migrace a zároveň lépe pochopit migraci jak z perspektivy neunijního východního sousedství, tak z perspektivy kavkazské.

Videa z ceremonií k příležitosti podpisu tzv. pracovních ujednání mezi Evropskou komisí a oběma novými členy jsou dostupná zde: https://youtu.be/VpPcli8qSmc; https://youtu.be/X8ybLIw0H5A.

Více informací o činnosti EMN a českého národního kontaktního místa, včetně všech vydaných publikací dostupných ke stažení, naleznete na jeho nových webových stránkách EVROPSKÁ MIGRAČNÍ SÍŤ - české národní kontaktní místo | EMN (emncz.eu) nebo na twitteru @EMNCzech.
 

vytisknout  e-mailem