Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

210 mil. Kč, ochrana hranic i 896 zdravotních operací. Ministerstvo vnitra vydalo brožury o pomoci v zahraničí v roce 2018

Humanitární podpora i prevence nelegální migrace. Ministerstvo vnitra (MV) i v minulém roce pomáhalo v rizikových oblastech zasažených migrační krizí zlepšovat životní podmínky i bezpečnost. Podrobnosti zveřejňujeme v informačních brožurách o pomoci v rámci programů Pomoc na místě a MEDEVAC. 

Jen v minulém roce podpořilo MV např. 40 miliony Kč opravu obydlí syrských uprchlíků v táborech v Jordánsku nebo 10 miliony obnovu zdevastovaného zdravotnického zařízení nemocnice v Iráku. "Stále opakujeme, že pomáháme na místě, tedy tam, kde to má smysl. Čísla i konkrétní pomoc za minulý rok ukazují, že nejde o plané řeči," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček k informacím v jednotlivých brožurách. "Pomáháme dětem, ženám, budujeme zdravotnická zařízení i chráníme hranice před nelegální migrací. Pokračujeme v tom letos a budeme v tom pokračovat i dále," dodal.

Roční rozpočet programu Pomoc na místě je 150 milionů, v případě MEDEVACu jde o 60 milionů. Pomoc MV soustředí především na Blízký východ, Balkán a do regionu širšího Sahelu.

Humanitární programy
Programy pomáhají přímo na místě lidem zasaženým migrační či humanitární krizí, oba programy tak mají přímý pozitivní dopad nejen na jednotlivé regiony, ale také na bezpečnost ČR. Program MV Pomoc na místě má za cíl posilování azylových systémů, přímou pomoc uprchlíkům a boj proti nelegální migraci. Zdravotně humanitární program MEDEVAC, který MV koordinuje, vysílá do problémových oblastí lékařské týmy a buduje zdravotnickou infrastrukturu přímo na místě.

V pomoci pokračuje MV i letošní rok. Informace o dosavadních aktivitách naleznete zde:
https://www.mvcr.cz/clanek/podpora-syrskych-deti-v-jordansku-nebo-prevence-nelegalni-migrace-v-mali-ministerstvo-vnitra-posila-na-pomoc-dalsich-73-mil-kc.aspx

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

  

vytisknout  e-mailem