Centrum proti hybridním hrozbám  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvazi-mediální reflexe demonstrace ze dne 3. září 2022

Demonstrace pořádaná dne 3. září 2022 na Václavském náměstí přilákala nejen účast řady lidí, ale i pozornost kvazi-médií a ruské propagandy. 

První zářijovou sobotu roku 2022 se v Praze na Václavském náměstí uskutečnila demonstrace pořádaná Jiřím Havlem a Ladislavem Vrabelem, kteří se v minulosti vyprofilovali jako odpůrci opatření proti šíření nákazy COVID-19, Vrabel již dříve jako odpůrce imigrace v rámci iniciativy Blok proti islámu (dříve Islám v ČR nechceme), a momentálně se chopili také manipulativní kritiky vlády v kontextu pomoci Ukrajině a válečným uprchlíkům, o čemž svědčí jeden z bodů jejich manifestu zveřejněný na jejich webové stránce, kde je pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny označována jako „plánované ředění národa“. Za pozornost také stojí, že se pořadatelé hlásí k mezinárodní antisystémové iniciativě Reignite World Freedom, jež pochází dle dostupných zdrojů z Austrálie, a která začala jako anticovidové hnutí, ale postupně převzala i témata jako odpor vůči globalismu či obecně Západu.

Demonstrace na Václavském náměstí ze dne 3. září měla značnou pozornost na digitální platformě Facebook, přičemž propagace akce, na poměry demonstrací podporovaných kvazi-mediální scénou značně viditelná, vyústila v účast přibližně 70 tisíc osob. K těmto lidem pak promluvili řečníci jako ultrakonzervativní komunista Josef Skála, představitelé anticovidové dezinformační scény Lubomír Volný, Petra Fajmonová Rédová a Jakub Netík nebo představitelka krajně-pravicové Aliance národních sil Vladimíra Vítová. Kromě manipulativní kritiky české vlády se vystupující hojně věnovali tématu války na Ukrajině, z níž obviňovali USA, a vyzývali k ukončení vojenské podpory Ukrajiny, jež se brání ruské agresi. Šlo tedy o protivládní demonstraci prezentující primárně antisystémové hráče podporované kvazi-mediální scénou, kteří šířili mj. prokremelské propagandistické narativy.

REAKCE ČESKÉ KVAZI-MEDIÁLNÍ SCÉNY
Česká kvazi-mediální scéna demonstraci dlouhodobě podporovala, nicméně zajímavější je její následná reakce. Jednak přišla prakticky okamžitě, což i u plánovaných akcí nebývá úplně pravidlem, jednak přišla okamžitě podpořena propagandou státních médií Ruské federace (viz níže). Takto rychlá souběžná reakce jak české kvazi-mediální, tak ruské propagandistické scény, není vskutku častá, přičemž doposud byla jednou z mála obdobných situací třeba reakce na zjištění ohledně výbuchů muničních skladů ve Vrběticích.

První ohlasy přišly ještě během samotné demonstrace, kdy nejaktivnější pokrytí měly Parlamentní listy, jež reportovaly jak obecně o akci, tak o jednotlivých vystoupeních. Obdobně rychlé bylo i kvazi-médium AC24, které k obecným informacím přidalo i zahraniční twitterové komentáře z nedůvěryhodně působících zdrojů, podporující demonstraci a kritizující NATO. Kvazi-mediální scéna rovněž živě reagovala na komentář premiéra Petra Fialy k demonstraci, podle kterého akci organizují proruské síly. Typickým příkladem takové reakce je text z kvazi-média Skrytá pravda, který Fialu přirovnal ke komunistovi Miroslavu Štěpánovi a obecně předlistopadovému režimu, kdy má jít ze strany předsedy vlády údajně o snahu zdiskreditovat a potlačit legitimní opozici. Tento narativ ve vztahu k premiérovu výroku se na kvazi-mediální scéně objevoval opakovaně a hojně.

V následujících dnech akci hojně reflektovala celá řada dalších kvazi-médií, kdy některé texty pokračovaly v trendu chválení akce i jednotlivých řečníků a jejich projevů (například zde), další ji označily za počátek větší společenské změny, která má vést nejen k pádu vlády, ale také k vystoupení z EU a NATO a k obnovení spolupráce s Ruskou federací (například zde). Nově se také objevil narativ, že demonstrantů nebylo 70 tisíc, ale minimálně 100 tisíc (například zde či zde), přičemž toto nadsazené číslo bylo dále spojováno s manipulativními výpady proti mainstreamovým médiím, která údajně o celé akci záměrně mlčela a pořadatele cenzurovala (například zde či zde). Objevily se i texty, jež spojovaly několik výše zmíněných narativů dohromady (například zde).

Ačkoliv drtivá většina kvazi-mediálních textů byla vůči demonstraci pozitivní, objevila se jedna výjimka v podobě smíšeného až lehce negativně laděného textu z kvazi-média Aeronet. Ve svých textech Aeronet sice obecně podpořil myšlenku demonstrace a pochválil vysokou účast, zároveň ale, podobně jako mainstreamová média, upozornil na netransparentní financování akce, a dále kritizoval jednak zkrácení vystoupení Volného a jednak výše zmíněné deklarované propojení akce s mezinárodní iniciativou Reignite World Freedom, která rovněž nepůsobí transparentně.

REAKCE RUSKÉ PROPAGANDY
Ruská média podobně jako v případě zmíněné vrbětické kauzy reagovala velmi agilně a s mimořádným zájmem. Obecně zdůrazňovala velký počet účastníků nespokojených s vládou, přičemž vedle oficiálních odhadů počtu účastníků se objevily i počty zmiňované primárně českými kvazi-médii (100 tisíc demonstrantů), což šířilo třeba státní médium Zvezda. Medium Zvezda akcentovalo i požadavky demonstrantů na ukončení podpory Ukrajině a začátek jednání s Kremlem, což vyzdvihla i média Kommersant a Rossiskaja Gazeta. Ruská státní agentura TASS též zdůraznila téma společenské důležitosti demonstrace, když ji přirovnala k protestům z listopadu 1989.

V tomto kontextu je třeba zmínit, že ruské mediální pokrytí akce zpětně reflektovala česká kvazi-mediální scéna, konkrétně web Skrytá pravda, který z výše zmíněných ruských textů citoval a snažil se tak doložit, že Ruská federace údajně o akci informuje pravdivěji, než česká mainstreamová média. Tento přístup lze považovat jednak za amplifikaci a obhajobu kremelské propagandy, jednak za snahu zdiskreditovat mainstreamová média a zaštítit vlastní pohled na událost údajně nezávislým pohledem zvenčí.

KOMENTÁŘ K AKCI
To, že česká kvazi-mediální scéna reagovala neobvykle rychle a ve výrazné časové i obsahové shodě s ruskými státními médii, není samo o sobě důkazem propojení, přímého vlivu či jakékoliv koordinace mezi českými a ruskými subjekty. Je tomu tak mj. proto, že akce byla dlouho dopředu a masivně propagována, nicméně nejde o zcela standardní jev a ukazuje to minimálně na fakt, že pro ruskou propagandu jde o vděčné téma. V tomto kontextu pak stojí za pozornost i to, že reakce ruských médií byla zpětně reflektována českými kvazi-médii a použita jako argument pro podporu celé akce i pro podporu ruských médií jako takových.

vytisknout  e-mailem 

MVČR 
internetové stránky Policie ČR