Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra podepsal readmisní dohodu s Republikou Kazachstán

Ministr vnitra Radek John a odpovědný tajemník Ministerstva zahraničních věcí Republiky Kazachstán Rapil Zhoshybayev podepsali dnes, 23. února 2011, readmisní dohodu a protokol k readmisní dohodě. Po podpisech smluv následovalo jednání zástupců České republiky a Republiky Kazachstán, kde se hovořilo o možnosti sjednání nové smlouvy o policejní spolupráci mezi oběma republikami. 

Readmisní smlouva upravuje jak předávání občanů České republiky a Republiky Kazachstán, kteří neoprávněně pobývají na území druhého státu, tak předávání občanů třetích států a osob bez státní příslušnosti. Umožňuje rovněž průvoz osob přes území státu do třetí země. Na jejím základě by mělo dojít k urychlení předávání nelegálně pobývajících osob a zajištění přímé komunikace mezi příslušnými orgány obou států. Stanovením závazných lhůt pro podání a vyřízení žádostí by mělo dojít ke zkrácení doby pobytu nelegálně pobývající osob v zajišťovacích zařízeních, a tím i ke snížení nákladů souvisejících s jejich zadržením a následným předáním. Readmisní smlouva dále standardním způsobem upravuje hrazení nákladů spojených s předáním osoby i ochranu předávaných osobních údajů.  
 
Náměstek ministra zahraničních věcí Vladimír Galuška  zároveň podepsal za Českou republiku bezvízovou dohodu pro držitele diplomatických pasů.
 
Jednání, které probíhalo v budově Ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí v Praze, se dále účastnili náměstek  ministra vnitra pro mezinárodní vztahy Viktor Čech, ředitel odboru Evropské unie  a mezinárodního práva Ondřej Veselský či velvyslanec Republiky Kazachstán Anarbek Karashev.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem