Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zasedání Rady Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN)

Ve dnech 3.-5.2.2009 se na zámku Zbiroh v rámci českého předsednictví v Radě EU uskutečnilo zasedání Rady EUCPN.
 
Evropská síť prevence kriminality (EUCPN) je mezinárodní forum, fungující od roku 2001, které je zaměřené na spolupráci v oblasti prevence trestné činnosti především na úrovni výměny dobré praxe. Od tohoto roku se konají pravidelná zasedání 4x ročně, vždy na základě rotačního systému, který kopíruje předsednictví EU. Česká republika jako předsedající země a odbor prevence kriminality MV jako gestor vůči EUCPN pořádaly první ze zasedání letošního roku.
 
Zasedání Rady EUCPN zahájila národní reprezentantka ČR Mgr. Alena Horáková, vedoucí oddělení pro lidská práva odboru prevence kriminality. Představila priority českého předsednictví v oblasti prevence kriminality a pozvala účastníky na připravované CZ PRES akce – 19. května 2009 Mezinárodní konference „Výstražné systémy pro pohřešované děti v zemích EU“ a 3. června 2009 Mezinárodní konference „Snižování poptávky po sexuálních službách“.
 
Na programu bylo projednání Výroční zprávy za rok 2008, která se předkládá ke schválení Radě pro spravedlnost a vnitřní věci (Rada JHA), a akční plán EUCPN na rok 2009.
 
V dopolední části prezentovali zástupci Nizozemí, Velké Británie a Belgie jejich národní systémy a strategie prevence kriminality. Účastníci zasedání byli informováni o aktualitách na webových stránkách a dalších připravovaných aktivitách (konferencích, odborných seminářích apod.) v členských zemích EU. Součástí jednání bylo také budoucí směřování EUCPN.
 
V odpoledních hodinách se přítomní seznamovali s analýzami aktuální situace v oblasti organizovaného zločinu uvnitř Evropy a hledání adekvátních celoevropských preventivních aktivit (příspěvky účastníků i závěry zasedání budou v nejbližší době zveřejněny na výše zmíněných webových stránkách).
 
Zasedání Rady bylo ve večerních hodinách zakončeno gala večeří, které se zúčastnili také francouzský atašé pro vnitřní bezpečnost pan Alain Djian s manželkou. Přislíbil bližší spolupráci francouzského velvyslanectví s orgány České republiky v oblasti sdílení dobré praxe na poli prevence kriminality.
 
Exkluzivní prostředí zámeckých prostor, tradiční česká pohostinnost a bezchybný servis přispěly k vysokému ohodnocení úrovně zasedání i organizačního zajištění. Národní reprezentanti EUCPN z jednotlivých členských zemí EU se v České republice znovu sejdou v červnu letošního roku na zasedání Rady spojené s odbornou konferencí zaměřenou na problematiku obchodování s lidmi s názvem „No Supply – No Demand“ (snižování poptávky po sexuálních službách), která se uskuteční v Plzni.

Odbor prevence kriminality MV, oddělení lidských práv

vytisknout  e-mailem