Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Základní registry pomohou reformovat veřejnou správu

Kvalita i organizace veřejné správy v Česku v posledních letech stagnuje. Jedním z kroků, které jí mají napravit reputaci a udržet životaschopnou, je projekt základních registrů.  

Jak co nejdříve reformovat veřejnou správu a v době ekonomické krize zajistit její efektivnost a transparentnost. Také o tom byl letošní ročník 8. národní konference kvality ve veřejné správě. Zásadní bylo především vystoupení ředitele odboru veřejné správy Ministerstva vnitra Roberta Ledvinky, který úředníky informoval o tom, že vláda po několika letech stagnace dala úředníkům prostor změnit veřejnou správu k lepšímu.
 
„Proto jsme vládu informovali, v jakém stavu se veřejná správa nachází. Je zřejmé, že pokud co nejdříve nezačneme reformovat, nebudeme ji mít za pět let z čeho financovat. Vládě jsme tedy předložili materiál, který současné problémy shrnuje, a v tuto chvíli na Ministerstvu vnitra pracujeme na návrzích řešení,“ uvedl Ledvinka a dodal, že jedním ze zásadních nástrojů k dosažení tohoto cíle je zavedení základních registrů veřejné správy. Tato databáze bude jediným zdrojem, ze kterého budou moci od července 2012 úředníci získat platné referenční údaje. Dojde tak mj. k odstranění duplicit, které jsou často způsobené existencí mnoha interních databází na jednotlivých úřadech.
 
Registry pomohou veřejné správě hlavně ve třech oblastech:
  • stát bude vědět kolik a za co ve veřejné správě platí a jak fungovat efektivněji
  • získá přesné údaje o tom, co jednotlivé úřady dělají za agendy, jaké mají potřeby a podle čeho je možné jejich práci zhodnotit
  • úředník se místo získávání a ověřování údajů bude moci soustředit pouze na svou pracovní činnost, protože za aktuálnost údajů bude ručit stát prostřednictvím registrů
 
Vnitro ocenilo kvalitní úředníky
Součástí konference bylo také tradiční předání cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve veřejné správě za rok 2011. Téměř tři desítky obcí, měst i krajů ocenil mj. náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Ondřej Veselský. Smyslem ocenění je podpořit úřady, které hledají a nacházení cesty pro zvyšování kvality úřednické práce. Seznam oceněných naleznete v příloze.
 
Konference se pod záštitou ministra vnitra Jana Kubice uskutečnila 28. a 29. února 2012 v Obecním domě v Praze. Ve spolupráci s Radou kvality a Magistrátem hl. města Prahy ji pořádalo Ministerstvo vnitra.
 
Program byl mj. zaměřen na výměnu zkušeností z oblastí zvyšování výkonnosti a kvality ve veřejné správě, modernizace veřejné správy nebo na efektivní vzdělávání úředníků.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR Ministerstva vnitra
 
 
 
 

 

 

Odkazy do noveho okna

f_01

Ondřej Veselský, náměstek MV pro veřejno... 

Detailní náhled

f_05

Robert Ledvinka, ředitel odboru veřejné ... 

Detailní náhled

f_06

Martin Trnka, radní hl. města Prahy 

Detailní náhled

f_09

Robert Ledvinka, ředitel odboru veřejné ... 

Detailní náhled

f_14

Marika Kopkášová, odbor veřejné správy M... 

Detailní náhled

f_16

Marika Kopkášová, odbor veřejné správy M... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem