Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

MVČR na konferenci 3IN eGovernment / Invex Forum

Brno, výstaviště, 5.-.6.10.2009 

Komentář k videu v textové podobě:

Neváhejme aktivovat si datovou schránku.Těmito slovy zahájil ministr vnitra Martin Pecina dvoudenní konferenci 3IN eGovernmentu, která se konala 5.-6.října v rámci Invex Fóra v novém pavilonu P brněnského výstaviště.
 
Konference 3IN si klade za cíl být nezávislou platformou pro setkání státní správy a samosprávy s velkými korporacemi nad společnými aktuálními tématy. A tak se na výstavišti hovořilo hlavně na téma datových schránek a jejich systému. Probíralo se fungování Czech POINTu  i budoucnost v komunikaci se statní správou.
 
Bezesporu největší zájem vzbudilo diskusní fórum na téma datové schránky. Hlediště sálu bylo téměř plné a zájem byl pochopitelný. Státní instituce a všechny právnické osoby (až na výjimky definované zákonem) budou mít od 1. listopadu povinnost využívat datových schránek pro komunikaci s úřady. Diskuze byla velmi živá a plná zajímavých dotazů, které ukázaly, že datové schránky jsou velmi důležitým tématem.
 
Martin Pecina:  „Jak jsme mohli všichni vidět na té konferenci z toho, co bylo prezentováno, tak dosud množství aktivovaných datových schránek zdaleka nedosahuje takového množství , jaké jsme si představovali, čili já myslím, že takových  akcí potřebujeme více a více, tak, aby ten náběh toho systému k 1.11. prostě proběhl hladce a těch přihlášených  těch osob, které se maj povinně přihlásit, bylo co nejvíc. Nejvíc e mě to samozřejmě mrzí u těch státních institucí, u těch orgánů veřejné moci, které tvoří skutečně malou část a myslím si, že tam ten náběh měl být mnohem dříve, ale věřím, že se to snad ještě nejak podaří dohnat, za ten měsíc. “
 
Všichni se nakonec shodli na tom, že v současné době nejsledovanější datum je právě prvního listopadu, kdy budou všechny datové schránky všech povinných majitelů schránek aktivovány a právě v ten okamžik začne celý systém fungovat v ostrém provozu.
 
Slavnostní částí konference byl společenský večer. Jeho součástí bylo slavnostní udílení Zlatých eGonů a také volba Miss Czech POINT 2009. Zlatého eGONA pro nejproduktivnější pracoviště Czech POINT získal Magistrát města Liberec, stejnou cenu za nejdynamičtější pracoviště Czech POINT město Hlučín a Zlatého eGONa za nejefektivnější Czech POINT dostala Městská část Praha 11. Posledního Zlatého eGona převzal bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček jako poděkování za svůj dlouhodobý přínos k rozvoji elektronizace veřejné správy.
 
Nejzábavnější částí večera byla bezesporu volba miss Czech POINT, ve které soutěžící ukázaly například to jak umí psát na počítači. Titul Miss Czech POINT 2009 a korunku pro královnu si nakonec odnesla Kateřina Novotná z Magistrátu města České Budějovice.
 

vytisknout  e-mailem