Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsledky šetření výše investičních nákladů na pořízení kancelářských ploch pro výkon přenesené působnosti

Pomůcka pro vyčíslení nákladů v rámci "Metodiky stanovení plánovaných nákladů na výkon veřejné správy".

Metodika stanovení plánovaných nákladů na výkon státní správy

Usnesením vlády ze dne 13. srpna 2007 č. 878 byla schválena "Metodika stanovení plánovaných nákladů na výkon státní správy"  (pdf, 164kB). Metodika slouží jako doplňkový metodický nástroj k procesu "Hodnocení dopadů regulace (RIA)".

Náklady na výkon státní správy patří k jedné z položek sledovaných nákladů vyhodnocovaných v procesu hodnocení dopadů regulace. Tyto náklady jsou tvořeny součtem mzdových nákladů, režijních nákladů a jednorázových nákladů.
Mzdové náklady představují ohodnocení práce úředníka v souvislosti s výkonem agendy, tj. plat a povinné odvody.
Režijní náklady jsou náklady související s řízením, činností a obsluhou úřadu, např. kancelářské potřeby, energie, telefony, pošta, nájemné, pojištění, vzdělávání úředníků, náklady na obslužný personál.
Jednorázové náklady jsou náklady na pořízení hmotného a nehmotného majetku, které úřad vynaloží na splnění požadavků kladených regulací na zajištění výkonu agendy, např. na nákup a instalaci vybavení pracovišť, SW vybavení, materiálové vybavení, zajištění nových prostorových kapacit pro výkon agendy.
Investiční náklady na pořízení kancelářských ploch - výsledky šetření

V souvislosti se zajištěním podkladů pro stanovení nákladů na budování kapacit úřadů (pro výkon agend státní správy) oslovil odbor územní veřejné správy tajemníky obcí s rozšířenou působností a dále místní stavební a developerské firmy v území.

Výsledky mapování:

Ukázalo se, že poměrně dobře je možné zmapovat nájemné v již vybudovaných objektech. Z nich vyplývají velké rozdíly mezi centrem velkých (zpravidla krajských nebo statutárních) měst a okrajovými částmi. V těchto případech není možné jednoznačně stanovit průměrnou hodnotu. Musíme upozornit také na značnou proměnlivost údajů z hlediska času, investic souvisejících například s příchodem velkého investora v průmyslových zónách, zařazení na seznam kulturních památek, rozhodnutí o změnách územních a rozvojových plánů vyšších územních samosprávných celků a podobně. Z těchto informací vyplývá nezbytná nutnost poměrně pravidelné (minimálně roční) aktualizace.

Situace v nové výstavbě a její zhodnocení je poměrně náročnější především z následujícího důvodu. Žádná stavební firma se nechce předem vyjádřit, za jakou cenu je schopna postavit "na zelené louce" administrativní budovu. Celostátně lze za optimální náklad na vybudování 1 m2 kancelářské plochy brát částku cca 22 tis. Kč/m2 pro rok 2007. Pro následující roky je nutné zohlednit inflační koeficient (převzatý z materiálů ČSÚ), který bude pro zpracování podstatným podkladem, stejně jako další podklady například změny v DPH.

vytisknout  e-mailem