Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspory v resortu Ministerstva vnitra v roce 2011

Ministr vnitra Radek John, policejní prezident genmjr. Oldřich Martinů a náměstek generálního ředitele HZS ČR pro ekonomiku plk. Alois Sellner dnes na tiskové konferenci představili nutné úspory v resortu Ministerstva vnitra. 

Resort Ministerstva vnitra bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem o 8,3 miliard nižším než v letošním roce. Tato částka je výsledkem koaličních dohod, původní návrh Ministerstva financí dosahoval 10,5 miliard požadovaných úspor. Radek John k plánovaným úsporám uvedl: "Pro policii, hasiče i Ministerstvo vnitra to bude bolestný rok, nicméně šetřit musí všechny rezorty a Ministerstvo vnitra není výjimkou. I s takto drastickým omezením prostředků však odmítáme propouštět příslušníky bezpečnostních sborů, i když v dlouhodobé perspektivě je naším cílem menší, efektivnější a lépe placený policejní sbor."

Připravovaným nařízením vlády dojde ke snížení platových tarifů o 10 %, pro resort vnitra to znamená úsporu 3,8 miliard korun. Zbytek úspor bude dosažen omezením výdajů na investice a provoz.

Policie, která bude muset v příštím roce ušetřit oproti plánu 2 651 127 000,- Kč, omezí výkon služeb, které nemá dané zákonem. Dojde mimo jiné k ukončení zahraničních policejních misí ÚRN, zrušení naplánovaných IT projektů, či k zastavení dalších akreditací znaleckých pracovišť v Kriminalistickém ústavu a odborech kriminalisticko - technických expertíz, nebude realizována výstavba krajského policejního ředitelství v Liberci. Policie chce též ušetřit na platbách za odposlechy jednotlivým operátorům.

Hasičský záchranný sbor bude muset na investičních a provozních výdajích ušetřit 883 000 000,- Kč. Dojde k omezení strojních investic - zastavení obnovy techniky, nebude pořizována výšková a další speciální technika, zastaví se výstavba požárních stanic, vybavování dokončených staveb, omezí se činnost některých požárních stanic.

Samotné Ministerstvo vnitra bude muset mimo platové úspory ušetřit 869 442 000,- Kč. Dojde k revizi projektů eGovernmentu s cílem snížit provozní a u zatím nerealizovaných projektů i pořizovací náklady.

  

Jiří Reichl
ředitel odboru tisku a tiskový mluvčí

  


23. srpna 2010

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem