Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2016 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality


      Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 28. dubna 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV (OBPPK). Na úvod k přítomným promluvil JUDr. Ing. Jiří Nováček, první náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a výkonný místopředseda RVPPK. Věnoval se zejména Programu prevence kriminality a s uspokojením konstatoval, že částka letošní finanční částka na dotace byla nejvyšší za poslední čtyřleté období.

Program jednání byl následující:

  • Podpořené projekty Programu prevence kriminality pro rok 2016
  • Akční plán prevence kriminality na léta 2016 až 2020
  • Dotačního řízení pro oblast primární prevence rizikového chování na rok 2016
  • Výzkum Nové jevy v násilné kriminalitě
  • Domácí násilí mezi bývalými manželi a partnery

Republikový výbor pro prevenci kriminality schválil návrh Komise pro výběr projektů na rozdělení dotací v rámci Programu prevence kriminality pro rok 2016. Komise posuzovala žádosti 145 obcí s celkem 305 projekty, dalších 18 projektů podalo celkem 10 krajů. K dispozici byla částka 59 134 448 Kč, ve skladbě maximálně 21 513 435 Kč investičních a 37 621 012 Kč neinvestičních prostředků. Investiční projekty se týkají zejména městských kamerových systémů, sportovních hřišť a plácků či speciálních výslechových místností pro oběti trestné činnosti. Neinvestiční projekty směřují do sociálně slabých lokalit, komunitní práce s dětmi a mládeží a péče o seniory. Letos bude podpořeno 221 projektů prevence kriminality obcí v celkové výši 54 965 000 Kč a 15 krajských projektů v celkové výši 4 033 000 Kč.

JUDr. Michal Barbořík z OBPPK MV seznámil členy výboru s tím, jak byly vypořádány jejich připomínky k Akčnímu plánu prevence kriminality na léta 2016 až 2020, a poté bylo schváleno zaslání tohoto materiálu do meziresortního připomínkového řízení.

Zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Radka Heřmánková podala informaci o průběhu a výsledcích dotačního řízení pro oblast primární prevence rizikového chování na rok 2016 (a zde). Diskutující ocenili úspěšný proces elektronizace dotačního řízení MŠMT a konstatovali, že by bylo vhodné využít pozitivní zkušenosti i v ostatních resortech. Dále padl návrh na vytvoření přehledu (tzv. „mapy“) tematicky zaměřených dotačních titulů pro jejich efektivnější využití samosprávami.

Výsledky výzkumu publikované ve studii „Násilná kriminalita v nejisté době“ prezentovala PhDr. Alena Marešová z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Cílem výzkumu bylo popsat fenomén násilí z širšího společenského pohledu včetně jeho aktuálních projevů formou násilné kriminality v České republice. Respondenty byli zejména odborníci různých profesí, kteří se s násilnou kriminalitou a jejími následky dlouhodobě setkávají.

Závěrečný příspěvek přednesený Mgr. Markétou Kalouskovou z Policejního prezidia ČR se věnoval řešení pokračujícího „domácího násilí“ mezi bývalými manželi a partnery, syndromu zavrženého rodiče a zneužívání nezletilých dětí jako prostředníků komunikace mezi rodiči. Tento jev není klasické domácí násilí, většinou bývá výrazem pomsty negativně působící na dítě jako nevinnou oběť. Prezentace představila i konkrétní kazuistiky. JUDr. Barbořík upozornil na to, že řešení tohoto problému je také jedním z úkolů zařazeným do Akčního plánu prevence kriminality.

Příští zasedání RVPPK se bude konat 26. května 2016.

 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

 

vytisknout  e-mailem