Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce Radka Johna na petici odborových organizací bezpečnostních sborů

Uvědomme si, že nezaměstnanost v řadě regionů České republiky dosahuje 11 % a více. Navíc každé novorozeně dluží 150 tisíc korun. To je dědictví předchozích vlád a realita, která promlouvá do našich rozhodnutí. Současná vláda rozpočtové odpovědnosti se zavázala, že dluhy nebude navyšovat. Ať chceme nebo ne, nepopulární kroky však musíme udělat. 

Není pravda, že bych o těchto krocích s odboráři nechtěl jednat. Při přípravě rozpočtu jsem měl s odboráři řadu setkání a splnil jsem téměř všechny jejich požadavky. Neotevíráme služební zákon, nikoho nepropouštíme, nedaníme odchodné. Navíc jsem policejní odborářské předáky žádal o podněty k hledání vnitřních rezerv. Bohužel jsem žádný doposud nedostal. Jsem, stejně jako policejní prezident a ředitel GŘ HZS, připraven se zástupci odborů jednat u kulatého stolu a hledat racionální východiska ze situace, do které se díky propadu státního rozpočtu můj rezort dostal, nikoliv mou vlastní vinou. Zástupci hasičských odborů se mnou pravidelně každý týden jednají, přinášejí konkrétní návrhy. To bohužel nemohu říci o policejních odborech. Ti zatím bohužel nenabízejí řešení žádná a situaci naopak vyhrocují.
 
Já řešení nabízím. A začal jsem u sebe, v rámci úspor jsem snížil počet zaměstnanců na MV o 20 %. Na policejním prezidiu byl snížen personální stav o 27,5 %. Navíc je zde připraven bonusový systém na kázeňské odměny, kde je 212 mil. korun a dalších 15 mil. korun rezerva policejního prezidenta na odměny za vynikající práci v rámci celé policie, nejen vybraným a specializovaným útvarům.
 
S nástupem nového policejního prezidenta doba nestandardně vysokých odměn skončila. Po vzájemné dohodě mi plk. Lessy slíbil, že systém odměňování přehodnotí. Skleník policejního prezidia, který přetrvával a podporoval vysoké odměny manažerů, bude rozbit. Společně jsem se také dohodli, že je třeba změnit a zefektivnit systém řízení v policii, znepokojuje nás totiž vysoký nárůst policejních důstojníků.
 
Nesouhlasím s odboráři, kteří požadují radikální reformu policie. Myslím, že policie potřebuje hlavně stabilizovat a zefektivnit, což je mimo jiné jeden z prvních úkolů nového policejního prezidenta. Reforma policie provedená v minulých letech se musí nejprve vyhodnotit a na základě analýzy navrhnout další promyšlený postup.
 
Na závěr – slovo „tukan“ není z mého slovníku, nikdy jsem ho nepoužil a nepoužiju, jak se mi pokusil jeden z odborářských předáků podsunout. Poctivých a pracovitých policistů a hasičů si velice vážím, všichni takoví jsou pro mě elitními.

vytisknout  e-mailem