Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Parádní web: Hledání originality

Celý rok soutěžily webové stránky měst a obcí o co nejlepší umístění. Již známe vítěze u čtenářů i redakce.
 
Jak dopadla letošní Webparáda? V posledním kole proběhla ještě drobná obměna, Černá v Pošumaví si polepšila o dvě příčky a získala tak nakonec třetí místo, Dolní Třebonín skončil na pátém místě. Bělov zůstal na druhé pozici a Telnice na čtvrté. Vítězem se stal Čížkov (více viz reportáž). Proběhlo celkem deset kol, v nichž bylo možné pro webové stránky hlasovat. Webparáda byla vyhlášena ve VS č. 2/2012 dne 26. ledna, každý měsíc jsme pak přinášeli průběžné pořadí obcí. Hlasování jsme ukončili k 15. říjnu. V žebříčku se objevilo celkem patnáct obcí: Bělov, Brod nad Dyjí, Černá v Pošumaví, Čížkov, Dolní Třebonín, Hlína, Kašava, Krásná, Patokryje, Poděšín, Radostná pod Kozákovem, Růžová, Telnice, Veselíčko, Voděrady. Virtuálně jsme tak zavítali do devíti krajů (Jihočeského, Jihomoravského, Libereckého, Karlovarského, Olomouckého, Plzeňského, Ústeckého, Kraje Vysočina a Zlínského). A jak se měnilo za celou dobu soutěže umístění v čele Webparády? V prvních dvou kolech vedoucí místo opanoval Bělov. Čížkov se ujal vedení od třetího kola soutěže a jeho nadvláda v následujících měsících pokračovala (kromě šestého a sedmého kola, kdy prvenství na čas získala Telnice).
 
Webparáda 2012: Celkové pořadí
1. Čížkov
2. Bělov
3. Černá v Pošumaví
4. Telnice
5. Dolní Třebonín
 
Říjen: Aktuální pořadí Týden 15.10.–21.10. Celkové pořadí 2012 Počet týdnů ve Webparádě
Nejvyšší dosažená pozice
1. Čížkov
1  
1 30. 1
2 2 38. 1
3 19. 2
4 4 25. 1
5 5 11. 3
6 vypadává 3. 6
7 vypadává 3. 7
 
Čekání na Parádní web
Na oficiální výsledky Parádního webu si musíme ještě počkat, právě probíhá jejich posuzování odbornou porotou ve složení Zdeněk Čížek, starosta obce Šebetov; Jakub Ferschmann, webmaster obce Němčovice; Karel Ferschmann, starosta obce Němčovice; Michal Kuchta, tajemník Městského úřadu Hořice; Václav Sýkora, tajemník Městského úřadu Cheb; Kamil Válek, tajemník Městského úřadu Uherský Brod; Evžen Vaněk, Web Design Studio Plzeň a Radek Pavlíček, Blind Friendly Web. Rozhodli jsme se ale udělit ještě speciální cenu redakce a odboru tisku a public relation (OTPR). Za OTPR hodnotili Markéta Andrová a Jiří Korbel, za redakci Ivana Jungová a Jiří Chum. Přečíst si můžete hodnocení Tipů redakce Česká Lípa, Dvůr Králové nad Labem, Hrádek nad Nisou, Klášterec nad Ohří, Kroměříž (zdůvodnění jejich nominace naleznete zde) a v závěru se dozvíte jméno města, které jsme vybrali jako nejlepší.
 
Hodnocení OTPR
Stránky města Dvůr Králové nad Labem nabízejí šest jazykových mutací, nejvíce z vybraných měst. Přehledně jsou hned na hlavní straně zveřejněny kontaktní údaje, adresa či úřední hodiny. Ke kladům patří i kvalitně zpracované aktuální zpravodajství, kde občané získají informace jak o aktuálních místních událostech, tak o novinkách v rámci celé veřejné správy (například e-pasy či základní registry). V záhlaví je uvedeno nepřehlédnutelné varování k současné methanolové kauze. K dispozici je prohlášení o přístupnosti. Jedinou výtku by Jiří Korbel měl k doméně adresy, bez zadání www se stránka nenačte, což jde proti současnému trendu a může při neúspěšném pokusu o zobrazení stránky občana zbytečně rozladit. Přehledný web města Česká Lípa ze všech pěti nominovaných působí nejpříjemněji. Je zde jasně formulované menu i rozdělení. Na viditelném místě je prezentována úřední deska, občané mohou využít on-line rezervaci na úřad nebo si nechat zasílat novinky e-mailem. Web nabízí i vlastní vyhledávání a dostupné je zde prohlášení o přístupnosti. Nedostatkem jsou chybějící jazykové mutace. U města s téměř čtyřiceti tisíci obyvateli by tato nabídka pro zahraniční návštěvníky měla být pravidlem. Stránky města Klášterec nad Ohří nabízejí čtyři jazykové mutace. V centrální části webu jsou hned na úvod zařazeny kontaktní údaje, adresa či úřední hodiny. Web je přehledný a rozčlenil informace do sekcí zvlášť pro občana a zvlášť pro turistu. Viditelné jsou odkazy na Czech POINT, úřední desku či kroniku města. Na druhou stranu uživatel nemá možnost na stránkách zadat hledaný výraz do vyhledávače a není zde zveřejněno prohlášení o přístupnosti. Kladem stránek města Kroměříže je možnost vlastního vyhledávání a dostupnost ve třech jazykových mutacích. I v tomto případě oba porotci doporučují, aby se stránka načítala i bez zadání www. Design stránky je chladný a bez invence, navíc zmateně poskládaný a přeplácaný. Město s třiceti tisíci obyvateli a velkými lákadly pro místní i zahraniční turisty by si zasloužilo kvalitněji zpracované stránky. Chybí rovněž prohlášení o přístupnosti. K pozitivům webu města Hrádek nad Nisou by se dala zmínit zejména možnost vlastního vyhledávání a vlastní facebookový profil města. Naproti tomu působí web nepřehledně a zmateně. Vybraný typ písma lze špatně rozluštit, což je naprosto zásadní nedostatek. Stránky mají design instituce typu mateřská školka, ne úředního webu. Také zde není uvedeno prohlášení o přístupnosti.
 
Hodnocení redakce
Grafické pojetí webu Hrádku nad Nisou nemusí každému vyhovovat, nekonvenčně řešený design má navíc také slabá místa, například hůře čitelné nadpisy. Myslíme si ale, že výtvarná podoba jeho úvodní stránky strčí zbylé favority do kapsy. Ivanu Jungovou okouzlila prezentace rovněž tím, že využívá celou šíři stránky. V pravém sloupci se tak při procházení rubrik objevují další zpřesňující informace vztahující se k vybranému tématu. Starosta a místostarosta mají na stránkách svůj blog, na fotografiích jsou představeni dokonce i všichni zaměstnanci úřadu, praktický je plánek s označením umístění kanceláře daného úředníka. Prezentace má i vyhledávač, ovšem místy ztrácí logiku a řád: zastupitelstvo například nepatří do kategorie Městský úřad. Kroměříž zvolila o něco skromnější grafiku, zato kromě obvyklého členění informací pro občany a návštěvníky přidala sekci k projektům a neziskovým organizacím. Na webu se dá dobře zorientovat, napomáhá tomu i takzvaná drobečková navigace. Zastupitele i radní města si lze prohlédnout na fotografiích, vedle klasického zpravodajství si uživatel může vybírat z videozpráv a při vyřizování úředních záležitostí lze využít speciální vyhledávač v rubrice Potřebujete vyřídit. Favority redakce se nakonec staly Dvůr Králové nad Labem, Klášterec na Ohří a Česká Lípa. Výborně strukturované stránky města Dvůr Králové nad Labem vynikají přehledností i funkčním designem. Nechybí vyhledávač a také se tu uměřeně pracuje s barvou. Neškodilo by představit zastupitele či alespoň radní fotografiemi a medailonky. Vytknout lze i podtržené nadpisy, které nejsou proniknutelné. Trochu zmatené jsou i prezentace odborů úřadu. Na rozdíl od kolegů nepovažuje Jiří Chum Dvůr Králové za „jedničku“, dal by přednost mnohem přehlednějšímu Klášterci nad Ohří. Ve prospěch Dvora Králové nad Labem u něho při hlasování rozhodla výtečně zpracovaná a interaktivní rubrika Správní obvod. Taková rubrika bohužel Klášterci schází a vůbec většina měst na webu myslí spíše na sebe než na správní obvody. Web Klášterce je jinak vkusný, přehledný, vedle zastupitelů jsou představeni také všichni úředníci odborů, jejich vedoucí s fotografiemi. Webu schází vyhledávač. Česká Lípa zaujme bohatým obsahem webu, jednoduchým, přímočarým designem, otevřeností úřadu a nabídkou moderních služeb pro občany. Ve srovnání s oběma předchozími weby vychází tenhle designově přece jen o něco hůře. Neprokliknutelná organizační struktura, méně přehledné stránky jednotlivých odborů nabité obsahem, ovšem vizuálně nudné. Shrnutí? Vizuálnost webů je důležitá, aby v době, která se zaměřuje hlavně na zrakové podněty, upoutaly na první pohled pozornost a aby lákaly k podrobnější prohlídce. Jenže dobře vypadat a neumět říct, co má být řečeno, to působí snadno kontraproduktivně. I pro weby platí půvab a chytrost zároveň. A takové u nás mají šanci!
 
Celkové hodnocení
OTPR : 1. Dvůr Králové nad Labem, 2. Česká Lípa, 3. Klášterec nad Ohří, 4. Kroměříž, 5. Hrádek nad Nisou
Redakce: 1. Dvůr Králové nad Labem, 2. Klášterec nad Ohří, 3. Česká Lípa, 4. Hrádek nad Nisou, 5. Kroměříž
 
Cenu redakce a OTPR získávají stránky města Dvůr Králové nad Labem.

 
Kdo soutěží
Parádním webem 2012 redakce navazuje na svůj projekt Objev roku (2000–2007), letos tak znovu získají nejinspirativnější webové prezentace ocenění. Titul Parádní web 2012 obdrží vítězové ve třech kategoriích Obce, Obce s přenesenou působností a Obce s rozšířenou působností. Do soutěže bylo možné se přihlásit. Učinily tak čtyři obce s přenesenou působností (Česká Skalice, Duchcov, Kopidlno, Heřmanův Městec), dvě s rozšířenou působností (Bílovec, Most) a šest obcí I. typu (Hodslavice, Neplachovice, Novosedlice, Libina, Lukavice, Vikýřovice). Mezi uchazeče o ocenění Parádní web 2012 se zařadily také weby obcí Bělov, Černá v Pošumaví, Čížkov, Dolní Třebonín a Telnice, kterým se podařilo udržet se v první pětici účastníků Webparády. Tento seznam obcí byl doplněn o tipy redakce (Česká Lípa, Dvůr Králové nad Labem, Hrádek nad Nisou, Klášterec nad Ohří, Kroměříž). Vítěze jednotlivých kategorií se dozvíte v prosinci.
 
 

 

vytisknout  e-mailem