Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operační štáb

Na základě Usnesení vlády ze dne 23. března 1998 č. 202, kterým byl ministr vnitra pověřen zajistit úlohu ústředního orgánu pro reformu veřejné správy a koordinovat plnění úkolů ostatními orgány státní správy, byla vytvořena funkce manažera na každém ministerstvu. 

Operační štáb je koncipován jako nástroj efektivního, operativního a koordinovaného řešení úkolů veřejné správy, má nezastupitelné místo v přenosu aktuálních informací a přispívá k vyřešení mnohých problémových situací jak na úrovni ústředních správních úřadů, tak na úrovni územních samosprávných celků. Za dobu fungování operačního štábu bylo řešeno kolem 1800 úkolů, které můžeme rozdělit na koncepční, organizační a informativní.

Členy operačního štábu jsou manažeři jednotlivých ministerstev, zástupci Ministerstva vnitra na úseku náměstka pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví včetně pracovníků odboru územní veřejné správy, kteří mají své pracoviště v území a kteří následně úkoly a informace přenášejí na jednání pracovních porad tajemníků úřadů obcí s rozšířenou působností a obcí s pověřeným obecním úřadem s řediteli krajských úřadů nebo přímo na jednotlivé obce.

Činnost operačního štábu jako forma a prostředek koordinační a komunikační činnosti Ministerstva vnitra velkou měrou přispívá ke společnému zvládnutí náročných úkolů spojených s územím a je velmi účinným nástrojem při řešení otázek souvisejících s výkonem veřejné správy v území.

Pozn.: Přehled problémů řešených s jednotlivými resorty na základě podnětů v území se zpracovává.


Odbor územní veřejné správy, 29.1.2010

vytisknout  e-mailem