Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová pravidla pro návrat krajanů do vlasti

Česká republika má nová pravidla pro přesídlení krajanů, kteří projeví zájem vrátit se do České republiky. Materiál ministerstev vnitra a zahraničních věcí, který pravidla zpřesňuje, schválila vláda 7. prosince 2014.  

Vláda vyšla vstříc krajanům, kteří projeví zájem vrátit se do České republiky, tedy do vlasti své nebo svých předků. Díky novým zásadám politiky vlády ve vztahu k přesídlování osob s prokázaným českým původem žijících v zahraničí může Česká republika poskytnout v případě zájmu krajanům efektivní pomoc. „Jde o nabídku pomoci krajanům všude po světě, rozhodně to není ušité na míru občanům Ukrajiny ani nejde o přímou reakci na situaci v této zemi. Bylo prostě nutné upravit politiku tak, aby reflektovala současný právní stav,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že nová úprava definuje rozsah možné asistence. „Nově můžeme krajanům poskytnout řadu služeb, které jim pomohou získat trvalý pobyt, například pomoc při zajištění bydlení či zaměstnání, finanční prostředky na první období života v Česku nebo pomoc se samotným zajištěním dopravy do vlasti,“ doplnil Milan Chovanec.

Krajané v případě zájmu mohou při svém začlenění do společnosti počítat s jednorázovou finanční pomocí 50 tisíc Kč pro dospělou a 20 tisíc Kč pro nezletilou osobu, s až šestiměsíčním bezplatným pobytem v zařízení Ministerstva vnitra i s nabídkou jazykových nebo integračních kurzů. Veškerá pomoc bude čistě individuální a dobrovolná. Zájem o návrat dosud předběžně potvrdilo 98 krajanů z Ukrajiny.

Zpřesnil se také okruh osob, které mohou tuto pomoc v podobě zjednodušeného vízového vstupu získat. Při asistenci krajanům počítá vláda s pomocí nestátní neziskové organizace. Touto smluvně vázanou organizací pro letošní a příští rok je Arcidiecézní charita Praha. Případné finanční zabezpečení realizace zajistí Ministerstvo vnitra ze svého rozpočtu.

 


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem