Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech

Informace o projektu

  • Pohřešované děti jsou jednou ze skupin ohrožených dětí. Ve většině případů se jedná o děti, které samovolně utečou od rodiny nebo ze zařízení pro výkon ústavní/ochranné výchovy, nebo o děti, které jsou „uneseny“ jedním z rodičů. Se zvláštním zřetelem jsou především řešeny případy zmizení dětí, při kterých je bezprostředně ohroženo zdraví nebo život dítěte. V těchto situacích je velice důležitý rychlý přenos informací jak mezi jednotlivými subjekty pátrání, tak i směrem k veřejnosti, která může v době bezprostředně po zmizení dítěte poskytnout relevantní informace.
       
  • V zájmu zvýšení rychlosti a efektivity pátrání spustilo Ministerstvo vnitra projekt Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o systém včasného varování v případech, kdy život nebo zdraví pohřešovaného dítěte je v ohrožení (cca 10 případů ročně). O aktivaci mechanismu a zařazení dítěte do něj rozhoduje Policie ČR. Systém je založen na rychlém přenosu informací o pohřešovaném dítěti od policie k veřejnosti, zejména prostřednictvím médií. Rodinám pohřešovaných dětí je ze strany policejních psychologů poskytována profesionální psychologická pomoc, obrátit se mohou rovněž na linky důvěry a neziskové organizace poskytující pomoc v obtížných životních situacích. Kontaktní údaje by jim měla předat policie.
       
  • Pomoci při pátrání po pohřešovaném dítěti může každý z nás. Stačí se přihlásit k odběru upozornění o vyhlášeném pátrání po dítěti v ohrožení. Budete-li chtít, aby vás zpráva o vyhlášeném/odvolaném pátrání zastihla vždy, i když právě nemáte přístup do své e-mailové schránky, stačí si nastavit ve své e-mailové schránce zasílání upozornění na nový e-mail SMSkou na váš mobilní telefon.
       
  • Tento systém včasného varování fungující v některých evropských i mimoevropských státech již pomohl zachránit mnohé dětské životy. Pro stejný účel byl vytvořen také v ČR. Informujte o tomto projektu a o způsobu, jak se do něj zapojit členy své rodiny, přátele, kolegy, ... Čím více lidí se dozví o vyhlášeném pátrání, tím větší je šance, že pohřešované dítě bude nalezeno.

 

vytisknout  e-mailem