Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontrolní seznamy (Checklisty) pro obce

Ministerstvo vnitra připravilo pro obce pomůcku pro rychlou kontrolu organizačního zabezpečení ochrany osobních údajů podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

Přiložený dokument obsahuje 3 základní listy - "Úvod a doporučení", "Obecný seznam" a "Seznam ke zpracování". "Obecný seznam" provede obec po jednotlivých oblastech obecného organizačního zabezpečení ochrany osobních údajů - nastavení kompetencí, fyzické a IT bezpečnosti, evidenci dokumentů atd. Poskytuje přehled opatření, na něž by správce osobních údajů neměl zapomenout. "Seznam ke zpracování" zahrnuje rubriky k vyplnění vztahující se k jednotlivé činnosti zpracování (například agenda místních poplatků, personální agenda, agendy podle školského zákona, vydávání rybářských lístků).

Kontrolní seznamy nejsou automatem, který by po vyplnění vrátil sadu varování a návrhů opatření. Není to ani potřeba, neboť použití seznamů je samo o sobě poměrně přímočaré. Stačí označit si nebo poznamenat body, u kterých má obec za to, že nejsou naplněny, a jimi se dále zabývat, popřípadě je svěřit k posouzení pověřenci pro ochranu osobních údajů.

Dokument je proto zamýšlen především jako základní materiál, který má poskytnout počáteční orientaci odpovědných osob v malých obcích ohledně systémových požadavků GDPR a na nějž by obec měla navázat další prací.

  

vytisknout  e-mailem