Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Katalog činností krajů

Katalog činností krajů (dále jen „Katalog“) je komplexní soupis jednotlivých činností krajů ze stávajících zákonů obsahující kompetence orgánů krajů, jehož struktura kopíruje vybraná ustanovení zákonů s partikulárním členěním až na jednotlivá písmena či body zákona. Katalog je veden v aplikaci Microsoft Excel a je členěn do 6 sloupců – oblast úpravy, číslo zákona, ustanovení zákona, popis činnosti, působnost a identifikační kód. V rámci sloupce působnost jsou jednotlivé činnosti rozděleny na činnosti vykonávané v samostatné či přenesené působnosti. Praktickou stránku práce s činnostmi v Katalogu zajišťuje unikátní identifikační kód, který byl vygenerován pro každou činnost v Katalogu obsaženou pro usnadnění vyhledávací funkce. Katalog podléhá čtvrtletní aktualizaci v návaznosti na monitoring čtvrtletních změn v právních předpisech týkajících se výkonu veřejné správy územními samosprávnými celky.

Podoba Katalogu je neustále diskutována a vylepšována ve spolupráci se zástupci z území, kteří se schází se zástupci odboru na pravidelných jednáních tzv. Redakční rady, která byla pro tento účel speciálně ustavena pokynem náměstka ministra vnitra pro veřejnou správu.

Vývoj projektu

Počátky projektu sahají už do období po vzniku krajských úřadů, kdy byla jak Asociaci krajů České republiky, tak Ministerstvu vnitra zřejmá potřeba budoucího vytvoření přehledného soupisu nově vzniklých kompetencí krajských samospráv a to zejména pro oblast přeneseného výkonu státní správy.

Původním záměrem projektu bylo provozovat Katalog přes volně přístupnou webovou aplikaci SDZA. Po ukončení pilotního provozu této aplikace nedošlo ke konsensu pokračovat v následném využití aplikace pro práci s Katalogem a pro Katalog byla zvolena podoba aplikace Microsoft Excel.

1. fáze (do června 2007) - zpracování Katalogu jakožto uceleného soupisu jednotlivých činností krajů s členěním až na jednotlivá písmena či body zákona, který zahrnuje ustanovení všech zákonů obsahujících činnosti krajů vykonávané v přenesené i samostatné působnosti s tím, že ke každé činnosti bude přiřazen unikátní identifikační kód, který umožňuje vyhledávání a třídění jednotlivých činností a následnou práci s nimi. Na jednotlivých redakčních radách byla diskutována vyhovující podoba Katalogu z hlediska jeho využití (zejm. problematika členění, sjednocení terminologie)

2. fáze (od června 2007) - došlo k rozdělení jednotlivých činností v Katalogu obsažených na činnosti vykonávané v samostatné a přenesené působnosti při spolupráci s kraji. Nadále probíhají diskuse o vývoji Katalogu (modifikace struktury) zejm. ve vazbě na Registr práv a povinností a další projekty eGovernmentu.

Možnosti využití Katalogu

  • personalistika 
  • benchmarking 
  • návaznost na projekty Ministerstva vnitra v rámci vytváření efektivní veřejné správy (aktuální Katalog bude mj. sloužit jeden z důležitých vstupů pro Registr práv a povinností)

vytisknout  e-mailem