Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Fotopasti jako nová forma ochrany majetku v obcích

Princip činnosti
 
Je to plně automatické digitální zařízení určené pro denní i noční záznam statických snímků – fotografií nebo videa (videa v maximální délce 1 minuty). Fotopast je aktivována spuštěním PIR čidla, a to v okamžiku, kdy je zaznamenán pohyb člověka nebo zvířete (tepelný pohyb) v zorném poli snímače. Fotopast je konstruována tak, aby eliminovala nežádoucí pohyby v zorném poli. Čidlo fotopasti nepracuje pouze na základě záznamu pohybu, ale i na základě teplotních změn. Ve fotopastech se používá tzv. PIR detektor neboli infračervené pohybové čidlo. U různých modelů má různý dosah, úhel a citlivost. U citlivosti je dobré, když jde nastavit na různé úrovně (někdy jde nastavit i dosah). Většina dnes používaných fotopastí je vybavena také pro focení za tmy, a to pomocí neviditelného záblesku (osvětlení větším množstvím infračervených diod). V tomto případě jsou pak záznamy černobílé.
 
Fotopast je ideálním pomocníkem pro mapování pohybu zvěře a také skvělým nástrojem pro zabezpečení objektů a při ostraze. Veškeré fotografie a videa jsou uloženy na SD kartě fotopasti. Nejnovější modely dokážou i odesílat fotografie na mobilní telefon nebo email formou MMS, případně jsou napojeny na městský kamerový dohlížecí systém.
 
Pokud jde o vlastní záznam, můžete ho pořídit ve formě fotek, ale také videa. Tyto dvě základní možnosti nabízejí snad všechny současné fotopasti. Rozlišení fotopastí, které se vyskytují na našem trhu, se nejčastěji pohybují od cca 2 MP po 8 MP. A protože většina fotopastí podporuje 2-16 GB záznamové karty není problém na ně pořídit až tisíce záznamů. Fotky lze pořizovat ve formátu „JPG“ a videa nejčastěji ve formátech „ASF“ nebo“ AVI“.
 
Fotopasti jsou v činnosti pouze, když se v jejich okolí někdo pohybuje. Když jejich senzor zaznamená pohyb, udělá přístroj sérii snímků se sekundovým odstupem. Bezpečnostní kamera se nemusí vyplatit, je až sedmdesátkrát dražší než automatický fotoaparát, ten je také provozně levnější. Místo stálé obsluhy postačí jednou měsíčně data vybrat. Projít data, a jestliže byl někde prohřešek, tak to lze dále řešit. Zpracování asi šesti tisíc snímků měsíčně potom zabere úředníkovi dvě hodiny.
 
 
Několik aktuálních otázek a odpovědí k fotopastím
 
Jak fotí fotopast v noci?
Všechny fotopasti fotí v noci černobíle (ve dne barevně). Některé fotopasti používají noční přísvit o vlnové délce 850 nm tzn., že diody na fotopasti se velmi nepatrně červeně, tlumeně rozsvítí, nesvítí do prostoru tak jako běžné světlo, ale pouze se jakoby nažhaví. Jiné fotopasti používají noční přísvit o vlnové délce 940 nm, kde diody přisvicují ve zcela neviditelné vlnové délce – nic se ani minimálně nerozsvítí.
 
Jaký je dosah přísvitu 850 nm a 940 nm?
940 nm má maximální dosah 14 metrů, 850 nm až 20 metrů dle modelu fotopasti.
 
Jak dlouho vydrží fotopast na baterie?
Záleží jakou fotopast budete používat, zda na 4 baterie nebo na 8 baterií. Je jasné, že na 8 baterií vydrží déle. Všeobecně by se dalo říci, že pokud fotopast nebude namířena na chodník, kde projde 1000 lidí denně, tak s kvalitními bateriemi vydrží pracovat a čekat na zachycení snímků mnoho desítek dnů i měsíců. Je možné využít fotopast s přídavným solárním panelem (volitelné příslušenství). Ta vydrží pracovat až 1 rok. Vše záleží na kvalitě baterií, jak často fotopast fotí v noci s nočním přísvitem, popřípadě jak často odesílá MMS.
 
Lze využít fotopast na ostrahu majetku?
Speciální fotopasti fotí v noci zcela neviditelně! Nic neblikne, nic se nerozsvítí! U ostatních fotopastí se nepatrně při nočním snímání rozsvítí červeně diody! Pro zvěř relativně nepodstatné, rozsvícení je velmi nepatrné, ale člověk si toho může lehce všimnout a ještě fotopast ukrást!
 
Jaké má fotopast rozměry?
Přesné rozměry jsou uvedeny u každého modelu samostatně v detailním popisu. Všeobecně jsou fotopasti velmi kompaktního rozměru cca 14 cm x 9 cm x 5-7 cm.
 
Kam a jak fotopast ideálně umístit?
Ideální je do vyšších míst tak, aby nebyla v úrovni očí. Dále je dobré, aby před fotopastí byl volný prostor.
 
Jakým teplotním a povětrnostním podmínkám je fotopast přizpůsobena?
Fotopast může pracovat až v -20 °C až + 60 °C, problém bývá ovšem s bateriemi. Je třeba zvolit kvalitní baterie, které budou fungovat i za nízkých teplot.
 
Jak si lze fotografie pořízené na fotopasti prohlédnout?
Každá fotopast má displej, na kterém si fotografie můžete prohlédnout. Další možnost je vyjmutí SD karty a vložení do čtečky karet ve vašem PC, kde si vše můžete prohlédnout pohodlně na počítači anebo pokud nemáte čtečku karet, můžete si fotopast k počítači připojit pomocí kabelu, který je součástí balení.
 
Jak funguje GSM modul u fotopastí?
Do fotopasti je třeba vložit SIM kartu jako do běžného mobilního telefonu. Fotopast odesílá dle nastavení MMS (fotografie) jako běžný mobilní telefon na zvolené telefonní číslo nebo email. Za MMS se platí tak, jako když posíláte MMS (fotografie) z mobilního telefonu. U každé fotopasti je mnoho možností, jak omezit to, aby kredit nebyl rychle vyčerpán. Prodleva PIR čidla. Maximální počet odeslaných MMS za den.
 
Na jakou vzdálenost fotopast fotí?
Všechny fotopasti pracují do vzdálenosti maximálně 15 metrů, to je hranice, na kterou tepelné čidlo (PIR senzor) dokáže zaznamenat tepelný pohyb živého tvora.
 
Podle čeho fotopasti vybírat?
Modulová koncepce umožňuje kdykoliv vytvořit sestavu podle potřeby, protože GSM modul je samostatná jednotka (součást soupravy). Postranní PIR čidla výrazně zkracují odezvu. Možnost současného záznamu foto i video, časosběr, 12 MP rozlišení, extra velký displej a další funkce. Zcela neviditelný IR přísvit a tmavě zbarvené LED diody pro dokonalé maskování!
Moderně řešená fotopast sendvičového řešení. K základnímu tělu, (které lze používat samostatně) je možno připojit bateriový box s GSM a mít tak okamžitou informaci formou MMS zasílaných na mobil, nebo do e-mailové schránky. Velice dobré rozlišení, zcela neviditelný IR přísvit a rychlá reakce předurčují tuto fotopast zejména pro ostrahu majetku. Samozřejmě stejně spolehlivé služby poskytne i při monitorování zvěře. 
 
 
Ukázky konkrétního použití fotopastí ve městech a obcích v oblasti prevence kriminality
 
Desná
 
Instalace malých kamer je provedena skrytě v bezpečnostních pouzdrech proti odcizení, přičemž lokalita je označena. Strážníci Městské policie Desná mají dalšího pomocníka pro boj proti kriminalitě. Fotopasti nejsou umístěny natrvalo, dají se kdykoli přesunout na jiné stanoviště. Zatím jsou převážně využívány v místech, kde je velký předpoklad vandalismu. Fotopasti mohou pracovat v několika režimech a nastaveních. Mohou problematická místa snímat neustále, nebo v časových intervalech, strážníci spolu s desenskou radnicí navíc dolaďují zasílání MMS zpráv (fotografií) z místa. Strážníci dostanou zprávu na mobilní telefon a mohou na místo okamžitě vyjet. Případní vandalové tedy vlastně nevědí, kde je mohou fotopasti nachytat, což je vlastně i prevence.
 
Preventivní rozměr vidí i sami strážníci. Lidé nevědí, kde fotopasti jsou. A když by už nějaký vandal něco na místě, které snímají, provedl, mají pak důkaz. Fotopast nahrává záznam na klasickou SD kartu známou třeba z kompaktních fotoaparátů. Strážníci musí fotopast před stažením nahrávky demontovat a záznam stáhnout do počítače. Fotopast umí fotografie, videozáznam, nahraje i zvuk. Efektivní je i v noci.
 
Fotopasti získali desenští strážníci na základě úspěšného projektu Bezpečná lokalita, který byl podpořen Ministerstvem vnitra a Libereckým krajem a zařazen do Krajského programu prevence kriminality Libereckého kraje na rok 2011. Celkově stály fotopasti s doplňky čtyřicet dva tisíc, dotace pak činila třicet sedm tisíc korun.
 
Jde o pilotní program. Fotopastmi doplňují klasický kamerový systém.
 
Břeclav
 
Veřejný pořádek v Břeclavi pomáhá tamním strážníkům udržovat i technika. Takzvané fotopasti využívají od loňského listopadu. Dosud fungovaly ve zkušebním provozu, nyní se vedení rozhodlo pro jejich standardní používání.
 
Fotopast je vlastně kamera a fotoaparát v jednom. Obal chrání přístroje proti poškození a také je maskuje proti odhalení. V obalu je buď kamera, nebo fotoaparát, ale mohou tam být i oba přístroje najednou včetně záznamového zařízení, na které se ukládají data pořízená fotoaparátem nebo kamerou.
 
Fotopasti budou strážníkům pomáhat podobně jako kamerový systém. Zatímco ten má stacionární kamerové body, fotopasti jsou mobilní a umožňující operativní nasazení na místech, kde dochází k páchání různých forem protiprávního jednání.
 
Fotopasti budou strážit například místa, kde vznikají černé skládky či odkládání odpadu u velkoobjemových kontejnerů, ale i na parkovištích a veřejných prostranstvích ve městě. Zatím mají v Břeclavi fotopasti dvě.Uvažují o nákupu dalších. Pořizovací cena jedné se pohybuje kolem šesti tisíc korun, provozní náklady jsou minimální.
 
Závěr
 
Fotopasti se v posledních období stávají velmi vyhledávaným pomocníkem k ostraze majetku v obcích. Jsou nepoměrně levnější než kamerové systémy. Na druhou strany je si však třeba přiznat, že jde o zcela jinou a nižší kategorii technického prostředku k zabezpečení majetku. A tak je třeba k jejich aplikaci a nasazení přistupovat.
 
Fotopast je technické zařízení, které rozšiřuje možnosti kamerových monitorovacích systémů, zvyšuje jeho efektivitu a množství bezpečných zón ve městě nebo obci a tím přispívá k většímu pocitu bezpečí občanů. Současně toto opatření poskytuje důkazy pro další řízení s pachateli přestupků, přečinů nebo trestných činů.
 
Jedná se o bezdrátové kamerové zařízení, které je umístěno v zájmovém rizikovém prostoru. Je aktivováno v případě pohybu ve sledované zóně, on-line je propojeno s kamerovým systémem a do jeho střediska vysílá sérii fotografií zaznamenávající způsobený pohyb, tj. narušitele či přestupce. Městská policie ihned koordinuje hlídky, které zamezí páchání protiprávní činnosti nebo zajistí jejího pachatele. Obraz je také zachycen do interní paměti fotopasti, kde je možné jej stáhnout a pracovat s ním v důkazním řízení.
 
Technické zařízení umožňuje zaslat obraz také ve formě MMS na mobilní telefon nebo přenosný PC. Fotopast pracuje také v noci, kdy využívá nové zcela neviditelné osvětlení prostoru o vlnové délce 940 nm
 
S využitím webových portálů informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, tel.: 974 833 217, e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem