Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zpráva o realizaci jednodenních pilotních seminářů v krajích ČR zaměřených na vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice občanů se zdravotním postižením

V říjnu 2003 byl Výzkumným centrem integrace zdravotně postižených (VCIZP) navázán kontakt s ředitelkou odboru přípravy pracovníků ve veřejné správě Ministerstva vnitra Mgr. Evou Petrů a vedoucím oddělní oddělení dalšího profesního vzdělávání pracovníků ve veřejné správě PaedDr. Františkem Menšíkem.

V rámci zajištění informovanosti o plnění opatření Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením vztahujícího se ke vzdělávání úředníků o problematice zdravotního postižení byl realizován úvodní seminář pro vedoucí pracovníky úřadů o připravovaných změnách v této oblasti. Seminář se konal dne 26. 11. 2003 v Brně a účastnili se jej pracovníci Národní rady zdravotně postižených ČR a Výzkumného centra integrace zdravotně postižených, které garantovalo podstatnou část odborných vystoupení. Na základě téhož usnesení vlády ČR o doplnění systému vzdělávání pracovníků ve veřejné správě z něj vyplývajících úkolů specifikovaných smlouvou o dílo uzavřené mezi ČR - MV ČR a VCIZP uspořádalo VCIZP, za podpory odboru vzdělávání MV ČR jednodenní pilotní semináře v 7 krajích ČR.

V průběhu února až dubna 2004 byly navázány kontakty s řediteli krajských úřadů v ČR s informací a nabídkou seminářů. Reakce z krajů na nabídku vzdělávací aktivity byly pozitivní. Pověření pracovníci krajských úřadů aktivně spolupracovali při realizaci seminářů zajištěním výukových prostor a informovanosti příslušných pracovníků na obcích s pověřeným obecním úřadem a obcí s rozšířenou působností.

Současně s přípravou seminářů probíhala akreditace vzdělávacího programu Ministerstvem vnitra. V červnu 2004 získal program akreditaci - č. AK I./PV-434/2004, název programu "Zdravotní postižení v praxi zaměstnanců personálních útvarů a útvarů vzdělávání ve veřejné správě". Celkem bylo v rámci pilotního ověření vzdělávacího programu proškoleno 96 úředníků. Reakce účastníků seminářů byly vesměs pozitivní a v rámci evaluačních testů i dle slovních sdělení je považují úředníci semináře za velmi přínosné a potřebné z hlediska jejich profesního zařazení včetně hodnocení vysoké míry využitelnosti obsahu seminářů v rámci jejich agendy.

Přehled konání seminářů v jednotlivých krajích:

OLOMOUC 28. 4. 2004 Krajský úřad v Olomouckého kraje
společně pro kraj Olomoucký a Moravskoslezský, 17 účastníků

HRADEC KRÁLOVÉ 1. 6. 2004 Krajský úřad Královéhradeckého kraje
společně pro kraj Královéhradecký a Pardubický, 11 účastníků

LIBEREC 4. 10. 2004 Krajský úřad Libereckého kraje
společně pro kraj Ústecký a Liberecký, 11 účastníků

PRAHA 25. 10. 2004 Magistrát hl. m. Prahy
společně pro kraj Praha a Středočeský kraj, 15 účastníků

ČESKÉ BUDĚJOVICE 8. 11. 2004 Krajský úřad Jihočeského kraje
společně pro Jihočeský kraj a kraj Vysočina, 13 účastníci

BRNO 16. 11. 2004 Krajský úřad Jihomoravskéhokraje
společně pro kraj Jihomoravský a Zlínský , 14 účastníci

KARLOVY VARY 29. 11. 2004 Krajský úřad Karlovarského kraje
společně pro kraj Karlovarský a Plzeňský, 16 účastníků
 
 
 
V Ostravě 4. prosince 2004
 Mgr. Lenka Krhutová
odborný garant VCIZP

vytisknout  e-mailem