Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podpora ochrany zdraví na pracovišti zvyšuje produktivitu

 
Podpora ochrany zdraví na pracovišti (POZP) přináší lepší zdravotní stav, sníženou pracovní neschopnost, zvyšování motivace a vyšší produktivitu, jak vyplývá z projektu Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) na podporu ochrany zdraví na pracovišti.
 
Zaměstnavatelé hrají v podpoře pracovníků při osvojování zdravého způsobu života důležitou roli. Kromě zdravotních přínosů pro zaměstnance vykazuje každé euro investované do podpory ochrany zdraví na pracovišti v důsledku snížení nákladů na pracovní neschopnost návratnost v rozmezí 2,5–4,8 eur.
 
Jak uvedl ředitel EU-OSHA Jukka Takala, „podpora zdravého životního stylu se vyplatí všem. Představuje výhody jak pro zaměstnance, tak i jejich zaměstnavatele, ale pomáhá také širší společnosti, protože snižuje zatížení systémů zdravotní péče. A vzhledem ke stárnutí ekonomicky aktivního obyvatelstva bude význam systémů podpory ochrany zdraví na pracovišti stále růst – potřebujeme pomáhat lidem, aby zůstali zdravější déle, a k dosažení tohoto cíle potřebujeme, aby zaměstnavatelé a zaměstnanci spolupracovali na vytváření kultury zdraví při práci.“
 
Opatření na podporu zdraví podporují prevenci rizik na pracovišti, ale nenahrazují řádné řízení Bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti (BOZP). Nemělo by smysl provádět program POZP bez současné nabídky bezpečného a zdravého pracovního prostředí. POZP je založena na kultuře zdraví, která zejména zajišťuje, že jsou dodrženy všechny zákonné požadavky. Při provádění činností POZP je třeba brát v úvahu faktory na organizační i individuální úrovni. Mnoho evropských firem již zavedlo programy POZP, které sahají od podpory pracovníků ve zlepšení jejich stravovacích návyků (například nabídkou nízkotučných pokrmů v podnikových jídelnách) po poskytování školení pro manažery, která jim umožní rozpoznat příznaky stresu u jejich zaměstnanců a přijmout vhodná opatření.
 
Městský úřad ve skotském Dundee například pracuje na zlepšení psychického a fyzického zdraví pracovníků odboru sociálních věcí. Iniciativy zahrnovaly akce na organizační úrovni, jako jsou politiky založené na vstřícném přístupu k rodině, ale i opatření na individuální úrovni, jako je poskytnutí důvěrné poradenské služby zaměstnancům a dotované členství v klubu snižování hmotnosti. Tyto mechanismy již vedly ke zlepšení zdraví zaměstnanců: odhaduje se, že v oblasti pracovní neschopnosti se snížením stresu a úzkosti a omezením muskuloskeletálních poruch každý rok ušetřilo 165 tisíc eur.
 
Agentura EU-OSHA právě spustila nový internetový portál o POZP, včetně dvou nových informačních listů, které poskytují obecný přehled a rady pro zaměstnavatele i zaměstnance. Například se zde naučí, jak vytvořit pracovní prostředí poskytující podporu, naleznou zde také informace, nápady a podpůrné materiály v otázce zdraví, třeba jak přestat kouřit. Tento portál obsahuje také zdroje správné praxe, jako jsou užitečné odkazy a případové studie. Další informace týkající se POZP naleznete na této internetové adrese
zdroj: Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci
 

Strážci bezpečnosti 
Posláním Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) je učinit z Evropy bezpečnější, zdravější a produktivnější místo pro práci. Agentura EU-OSHA byla zřízena Evropskou unií s cílem pomoci vyhovět informačním potřebám v oblasti BOZP. Agentura sídlí v baskickém Bilbau a jejím cílem je zlepšovat životy lidí při práci podněcováním toku technických, vědeckých a ekonomických informací mezi všemi subjekty, které jsou zapojeny do problematiky BOZP.

 

vytisknout  e-mailem