Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hodnocení projektů v rámci dotačního programu „Prevence v oblasti obchodování s lidmi a pomoc obětem obchodování s lidmi" v roce 2010

Projekt „Pomoc a podpora obchodovaným osobám a jejich dětem“ Arcidiecézní charity Praha - Projekt Magdala se úzce zabýval podporou a pomocí obětem obchodování s lidmi a také jejich dětem, které byly zařazeny do Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi. Projekt poskytoval chráněné utajované bydlení, sociální asistenci, lékařskou a psychologickou pomoc a sociálně právní poradenství. Projekt také klade důraz na integraci obětí, jejich uplatnění na trhu práce a na případně doplnění jejich vzdělání. Pomáhá také při podpoře výchovy a vzdělávání dětí.
 
Diakonie Českobratrské církve evangelické prostřednictvím projektu „Ne Násilí“ zajišťovala přístup vykořisťovaným a obchodovaným a těmito jevy ohroženým osobám k sociálním službám (s důrazem na mužskou klientelu) v regionech zatížených vysokou koncentrací rizikových skupin na území královéhradeckého, pardubického, plzeňského kraje a hl. města Prahy. Organizace se zaměřila se na systematický monitoring těchto čtyř krajů, tzn. na identifikaci pravděpodobných obětí obchodování s lidmi a zvyšování jejich povědomí o možnostech využití sociálních služeb v uvedených regionech s ohledem na potřeby cílových skupin.
 
V rámci projektu Pomoc a podpora osobám ohroženým obchodováním a vykořisťováním zejména s ohledem na uplatnění jejich práv"La Strady Česká republika byly podpořeny právní služby obchodovaným a vykořisťovaným osobám, především formou právních rozborů a ochranou jejich osobních dat. Práce v terénu se zaměřila na vyhledávání obchodovaných osob především v ruskojazyčných komunitách a mezi osobami z Rumunska a Bulharska. Bezpečnost terénních pracovníků a klientů byla zvýšena vypracováním bezpečnostního standardu. Další aktivitou byla pilotní depistáž do komunity osob pocházejících z některých zemí východní a jihovýchodní Asie, zejména z Thajska.
 
Projekt „Prevence obchodování s migranty v České republice“ Organizace pro pomoc uprchlíkům poskytoval poradenské služby ve vybraných regionech - na území hlavního města Prahy, Českých Budějovic a Plzně. Poradenské služby byly určeny cizincům pobývajících na území ČR a také občanům ČR. V rámci poradenství se pracovníci organizace také zaměřovali na identifikaci pravděpodobných obětí obchodování s lidmi či na osoby těmito jevy ohroženými a předávali informace o Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi.
  
Organizace Rozkoš bez Rizika se vprojektuKonec novodobého otroctví v Čechách aneb O co usiluje terénní program o.s. Rozkoše bez Rizika“oskytování odborného poradenství a preventivní aktivity v oblasti obchodování s lidmi. Projekt byl založen především na práci v terénu za účelem vyhledávání pravděpodobných obětí obchodování s lidmi, které byly také informovány o Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi. Terénní práce byla podpořena na území hlavního města Prahy, Středočeského kraje a kraje Vysočina. zaměřovala na p

vytisknout  e-mailem