Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dotazník pro olympioniky Centra sportu MV - Alžběta Dufková (synchronizované plavání)

Kolikátá je to pro vás olympiáda a jak se na ni těšíte?

Je to pro mne druhá olympiáda a těším se na nic moc. Tentokrát už přece jen trochu vím, do čeho jdu. Je to největší sportovní svátek a jsem ráda, že budeme opět u toho.


Jak vypadá vaše předolympijská příprava? Je něčím specifická na rozdíl od neolympijských sezon?

Letos se nám podařilo obklopit se opravdu silným a kvalitním realizačním týmem. Místo klasických tréninků jsme zařadily (s partnerkou Soňou Bernardovou) intenzivní suchou přípravu s Ladislavem Vencálkem, cvičení jógy s Radkou Doleželovou, kondiční plavání pod vedením Iva Dočkala a samozřejmě dále pokračujeme s našimi synchro trenérkami Libou Zídkovou a Peťou Saturkovou. Tento rok spolupracujeme také se zahraničními trenéry z USA – choreografem Stephanem Miermontem a Kimmy McKinley, sé kterými absolvujeme soustředění v zahraničí.


Máte nějaký talisman nebo rituál, který děláte před každým závodem?

Odmala s sebou vozím jako talisman nějakého malého plyšáčka a OH určitě nebude výjimkou  Plánuji s sebou vzít svoji malou myšku, která se mnou už tento rok cestovala téměř po všech kontinentech a byla jak u mých soutěží, tak na soustředěních v zahraničí. Co se týče předzávodního rituálu, tak tím je nejspíš naše vizualizace výkonu, kdy si představujeme, jak bychom chtěly druhý den plavat. Musím říct, že tato metoda se nám zatím celkem osvědčila.


Jaký výsledek byste považovala za úspěch?

Úspěchem by pro nás bylo probojovat se do finálové dvanáctky nejlepších. 


Chystáte se jít fandit i ostatním českým sportovcům?

Určitě bychom chtěly, ale bude záležet hlavně na tom, jaké se nám podaří sehnat vstupenky.


Jak trávíte volný čas mezi závody?

Volného času mezi závody opravdu moc nemáme. Po závodech si dáváme tak 3-4 dny volna, z toho 2 dny úplného klidu a pak už znova začínáme s nějakým kondičním cvičením. Kondice se ztrácí poměrně rychle a obvzlášť letos si z ní nemůžeme dovolit vypadnout ani na chvíli. Během pár dní volna se snažím opravdu fyzicky vypnout. Zato většinou musím dohánět věci do školy. Tento rok mi přijde, že jsme se ani jednou pořádně nezastavily. Věřte, že díky tomu jsem si opravdu nesmírně začala vážit každé klidné chvilky, kterou můžu strávit se svými blízkými, rodinou a kamarády. Ale to už k vrcholovým přípravám asi patří (ještě v kombinaci se školou). Po OH nás ale čekají srpnové prázdniny, tak ty budou určitě maximálně relaxační a doufám, že zasloužené ;-)    


Těšíte se do Londýna na něco/někoho speciálního?

Olympiáda je, myslím, pro všechny účastníky obrovský zážitek. Celá atmosféra je naprosto velkolepá. Člověk tam zažívá pocity, jaké nikde jinde nezažije, setkává se s lidmi, které jinde běžně nepotká. To vše je jedinečné a úžasné. Oproti loňským hrám je bezva, že letošní Londýn je pro Čechy poměrně blízká destinace, a tak budu mít v publiku i své rodinné fanoušky. Jsem ráda, že si tak velkou událost budu moci vychutnat i společně s nimi. Jinak se samozřejmě těším na náš závod – až všem ukážeme, jak se plave v Česku a co jsme za celý ten rok natrénovaly! ;-)


Co byste vzkázala svým fanouškům?

Držte nám palce! Budeme plavat „ostošest“ a hlavně tak, abyste z nás měli radost ;-) 

 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem