Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Analýza fungování územní veřejné správy v roztříštěné sídelní struktuře ČR

Efektivita a kvalita výkonu veřejné správy, dostupnost a kvalita služeb správy pro občany.

Projekt připraví informační a analytickou základnu pro návrhy řešení celkově nízké kapacity, efektivnosti a kvality místní veřejné správy a zároveň dostupnosti a kvality služeb správy pro občany v cca 90 % obcí v ČR. V rámci realizace projektu budou získána primární data terénním šetřením u 20 % vzorku obcí a shrnuta v současnosti existující data. Důraz bude kladen na připravenost malých obcí poskytovat služby elektronickou formou (e-government). Souhrnná data budou komplexně analyzována s důrazem na vyváženost dvou hledisek:

  • efektivita a kvalita výkonu správy z hlediska státu
  • dostupnost a kvalita služeb veřejné správy z hlediska občana – klienta správy.

Na základě analyzovaných disproporcí ve výkonu územní veřejné správy bude zpracován návrh řešení analyzovaných problémů v poskytování služeb územní veřejnou správou jejím klientům a budou navrženy standardy výkonu správy včetně potřebných úprav legislativy. Řešení bude navrženo z hlediska druhu a obsahu služeb a prostředí (podmínek, předpokladů atd.), v jakém budou obce služby vykonávat (tím bude zohledněno provázání všech vrcholů hexagonu veřejné správy).

Realizace projektu přispěje ke zkvalitnění přenosu informací a zlepšení komunikace mezi ústřední a územní VS (zástupci krajů i obcí) formou vytvoření a provozování webové stránky s nově vytvořenou a pravidelně aktualizovanou databází k malým obcím v ČR a helpdeskem s prostorem pro řízenou diskusi (řešení bude respektovat a využívat stávající informační zdroje MV - webové stránky, Portál VS). V rámci projektu bude vytvořena síť pracovníků v území a bude realizováno několik seminářů.

vytisknout  e-mailem