Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Často kladené otázky - Middleware eOP pro MS Windows

  1. Instalace hlásí chybu: „Instalace vyžaduje Microsoft Windows aktualizaci KB909520.“
     
    Pro verze systému Windows dřívější než Vista si prosím stáhněte následující balíček: Microsoft Base Smart Card Cryptographic Service Provider Package: x86 (KB909520) Windows-KB909520-v1.000-x86-CSY.exe. Ten si stáhněte a nainstalujte ze stránek http://support.microsoft.com/kb/909520 a znovu spusťte instalátor eOP.

     
  2. Některé programy (MS Internet Explorer, MS Outlook apod.) nenajdou certifikát na kartě.
     
    Certifikát je uložen na kartě, ale není pravděpodobně zaregistrovaný v systému, to lze provést ve správci kontaktního čipu kliknutím na certifikát a následně na položku „Registrace certifikátu“.
     
     
  3. Zapomněl jsem PIN, případně jsem si ho zablokoval, co mám dělat?
     
    PIN můžete odblokovat. Pro změnu je třeba znát PUK a zadat novou bezpečnou hodnotu PINu. PIN by neměl být jednoduchou posloupností - např. '0000', '1234' apod. Toto lze provést ve Správci karty kliknutím na kartu a následně na položku „Odblokování PINu“
     
     
  4. Správce karty hlásí:  Nebyla nalezena čtečka čipových karet. Ujistěte se prosím, že podpora PC/SC je správně nastavena. Zkontrolujte také správné připojení čtečky čipových karet.
     
    Překontrolujte, zda běží služba Čipová karta/Smart Card. Pokud neběží, nastavte službu na typ spouštění „automaticky“ a službu spusťte.
    Zkontrolujte, zda máte správně nainstalované ovladače čtečky čipových karet, a překontrolujte, zda není čtečka připojena přes USB Hub nebo přes prodlužovací kabel.
     
     
  5. Nejde šifrovat, pouze podepisovat.
     

    Každý certifikát má různé možnosti použití, ke kterým byl vydán. Tyto možnosti si můžete ověřit ve Správci karty kliknutím na „Certifikát“. V části „Rozšíření certifikátu“ uvidíte, k jakým operacím certifikát slouží. Kvalifikované certifikáty se nevydávají s možností šifrování.
     
     
  6. Chci používat výchozí nastavení Microsoft Base Smart Card Crypto Provider.
     
    Instalační program upravuje výchozí hodnoty nastavení pro chování kryptografického poskytovatele služeb (CSP) Microsoft Base Smart Card Crypto Provider. Úpravy povolují  provádění importu kryptografických klíčů na čipové karty. V případě, že Vám nové nastavení nevyhovuje, lze je vrátit do výchozího stavu v editoru registry Windows (regedit.exe) nastavením hodnoty „0“ v položkách AllowPrivateExchangeKeyImport a AllowPrivateSignatureKeyImport umístěných v sekci HKLM\SOFTWARE\Microsoft\ Cryptography\Defaults\Provider\Microsoft Base Smart Card Crypto Provider\.
     
     
  7. Jakým způsobem lze aktualizovat knihovnu PKCS#11 ?
    Knihovnu lze nahradit novější  verzí  nakopírováním do aktuálního umístění  a přepsáním původní verze. Při dalším spuštění aplikace bude použita novější verze knihovny.
     
     
  8. Jakým způsobem lze provést aktualizaci software?
     
    Provedením instalace nového instalačního balíku dojde k aktualizaci nainstalovaných komponent.
     
     
  9. Načtený modul PKCS#11 v aplikaci Firefox/Thunderbird  nezobrazuje žádné informace o zařízení/kartě.

    Nenechávejte v aplikacích Firefox a Thunderbird při načítání modulu eOP výchozí název „Nový modul PKCS#11“. Aplikace obsahují chybu znemožňující správné fungování načteného modulu. V takovém případě je potřeba smazat v profilu aplikace soubor secmod.db.
     
     
  10. Rychlost práce s kartou je velmi nízká.

    Tento stav může nastat, pokud je na kartě více certifikátů. Doporučujeme proto promazávat neplatné certifikáty.
     
     
  11. Které čtečky karet jsou podporovány?

    Podpora konkrétního modelu čtečky je vázána na existenci ovladače pro daný operační systém.  Doporučený model čtečky, který je podporován na všech platformách, je Gemalto GemPC Twin.

vytisknout  e-mailem