Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ZOUBEK, Vladimír. Právověda a státověda. Úvod do právního a státovědního myšlení.

Plzeň: Aleš Čeněk, 2010, 700 s., ISBN 978-80-7380-23-2. 

RECENZE

Recenzovaná publikace, jejímž autorem je doc. JUDr. Vladimír Zoubek, CSc., je další z řady monografických teoretických publikací v oboru teorie práva a státovědy. Řadí se tím do kontinuálního právního a státoprávního myšlení, které je pěstováno nejen na právnických fakultách v České republice a na Slovensku ve středoevropské oblasti, ale zasahuje též do rozvoje právní propedeutiky na vysokých školách bezpečnostního, policejního a bezpečnostně-krizového managementu.

Specifikem recenzované práce je její extenzita. Zabývá se totiž nejen státovědou, ale též pravovědou, což je svým způsobem ojedinělé. Přes tuto extenzitu snese recenzovaná učebnice srovnání se známými pracemi od prof. JUDr. Aleše Gerlocha, CSc., prof. JUDr. Viktora Knappa, DrSc., a též pozitivní srovnání s teorií práva od autorů Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně pod vedením vedoucího autorského kolektivu (Harvánek a kol.). Vysokoškolská učebnice od doc. JUDr. Vladimír Zoubka, CSc. je mj. recenzovaná mnou, a dále předními teoretiky v oboru – prof. JUDr. Ph.Dr. Milošem Večeřou, CSc. z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a prof. JUDr. Jozefem Prusákem, CSc. z Právnické fakulty Trnavské univerzity v Trnavě).

Tato učebnice je především věnována studentům Policejní akademie ČR v Praze, a to jak pro studenty Fakulty bezpečnostně právní, tak pro studenty Fakulty bezpečnostního managementu.

Vůči metodologii, logickému uspořádání částí a kapitol a vůbec vůči systémovému pojetí nemám zásadnějších připomínek či výhrad. Autor člení recenzovanou monografii na dvě části (Úvod do právního a neprávního normativního myšlení, Vstup do státovědní problematiky). První část se skládá z dvanácti kapitol (je zde vidno, že je respektován standardní didaktický přístup), druhá část se skládá z jedenácti kapitol (zde je respektován konzervativní Jellinekovský tripartitní přístup v rámci jeho všeobecné státovědy).

Chtěl bych zdůraznit, že recenzovaná vysokoškolská učebnice je v mnohém směru přínosná nejen svým odlišným pojetím od stávajících teoretických struktur a to především v oblasti státovědy. Nicméně i v oblasti právovědy autor domýšlí některé globální problémy v oblasti klasifikace právních kultur a právních civilizací; stejně tak je přínosem extenzivnější klasifikace státních forem a právní geografie. To se projevilo i v bohatých přílohách, kterých je téměř padesát, vedle pramenů právně-historických zde nalezneme některé prameny právně-geografické, právně-strukturální a státně-symbolické. Toto vše činí z učebnice teoretické též praktický návod do problematiky právní komparatistiky a právní propedeutiky.

Autor se ve svých analýzách opírá o dostupnou právně-teoretickou a odbornou literaturu a prameny. Pokud je cituje respektuje evropskou citační normu; šíře použité literatury je též patrná v Seznamu literatury, která je uvedena na konci. Pozoruhodné je též, že autor na počátku každé kapitoly či subkapitoly uvádí některé tzv. věčné myšlenky či krátké, většinou latinské sentence, které oživují jinak nudný teoretický text, který je bohužel typický pro právní dogmatiku.

Závěrem konstatuji, že monografie ZOUBEK, Vladimír. Právověda a státověda. Úvod do právního a státovědního myšlení. Plzeň: Aleš Čeněk, 2010, 570 s., ISBN 978-80-7380-23-2, je přínosná pro další rozvoj právní vědy a že je vhodná jako studijní literatura pro státnicovou zkoušku z Teorie práva a státovědy a též pro státnicovou zkoušku Ústavní právo a státověda (jakož i pro státní doktorskou zkoušku z Teorie státu a práva) na Policejní akademii ČR v Praze. Lze si jen přát, aby se stala nejen nezastupitelnou, ale i oblíbenou teoretickou četbou a poučením jak čtenářů našeho odborného časopisu, tak i všech studentů právního či bezpečnostního studia.

 

JUDr. et Mgr. Petr Kroupa, Ph.D.
Policejní akademie České republiky v Praze a
Fakulta logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

 

 


 

vytisknout  e-mailem