Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Protiteroristická střediska napříč Evropou

Belgian Standing Committee (ed.), Fusion Centres throughout Europe: All-Source Threat Assesments in the Fight against Terrorism, Intersentia, Antwerp; Oxford; Portland, ISBN 978-90-5095-907-0. 

RECENZE

Z iniciativy belgických zpravodajských expertů, soustředěných okolo meziresortní zpravodajské platformy (Coordination Unit for Threat Assesment, CUTA) vznikla publikace, která by neměla ujít pozornosti nikoho, kdo se byť i jen okrajově zabývá tématem boje proti terorismu a navazováním spolupráce a komunikace mezi bezpečnostními složkami (nejenom) napříč hranicemi zemí Evropské unie.

Přitom neobstojí výmluvy, týkající se ceny či obtíží při obstarávání tohoto textu. Ten, kdo netrvá na tištěném exempláři (v ceně 55,- EUR), může totiž kýžené informace získat zcela zdarma. (Text publikace je ve formátu .pdf ke stažení)

Po úvodní pasáži věnované důležitosti vnitrostátní a mezinárodní spolupráce a výměny informací v bezpečnostní oblasti přicházejí na řadu jednotlivé země Unie. Prostor je navíc věnován fungování unijního „Situačního centra“ (tzv. Sit-Cen). Závěr sborníku se týká perspektiv dalšího prohlubování spolupráce v uvedené oblasti, s tím že právě nepřetržitý kontakt mezi zainteresovanými experty a středisky může být chápán jako základ dalšího stupně unijní bezpečnostní infrastruktury.

Dlužno dodat, že ne všechny státy považovaly za nutné do sborníku přispět. Proto zde ze sedmadvaceti státu dnešní Evropské unie chybí informace systému v osmi z nich (Švédsku, Finsku, Francii, Portugalsku, Slovensku, Rakousku, Spojeném království a Irsku). Navzdory této skutečnosti je daná publikace zatím bezkonkurenčně nejkomplexnějším počinem ve své kategorii a zde obsažené informace je i pro odborníky „z branže“ nesnadné v takové šíři nacházet v jiných zdrojích.

V textu se vedle základních informací o nastavení a fungování jednotlivých systémů dozvíme i o tom, že některé z uvedených zemí Evropské unie se rozhodly pro vytvoření formálního systému pro výstrahu expertů či nejširší veřejnosti před terorismem. Tři země (Lotyšsko, Rumunsko – a Francie, která sborník „sabotovala“) daly přednost hrozbě, znázorněné „barevnými pruhy“. Další země (Nizozemsko, Belgie, Řecko, Španělsko, Malta, Estonsko a Polsko) naopak sází na slovní vyjádření možného ohrožení.

Pasáž o České republice (str. 39-52) popisuje jak bezpečnostní systém státu jako celek (se zaměřením na otázky boje proti terorismu), tak podrobněji fungování klíčových platforem, kterými jsou Společná zpravodajská skupiny a nedávno vzniklý Národní kontaktní bod pro terorismus. Text (za využití podkladů od dalších institucí) vytvořila autorská dvojice Nicole Machová z odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra a Oldřich Krulík z katedry krizového řízení Policejní akademie České republiky. 

Příspěvek do sborníku (stejně jako recenze) byl připraven v kontextu výzkumného projektu "A New Agenda for European Security Economics" (EUSECON, No. SEC-2007-6.4-01).

(Mgr. Oldřich Krulík, Ph.D., katedra krizového řízení Policejní akademie České republiky)

vytisknout  e-mailem