Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

O možnostech využití geolokačních dat z projektu Ministerstva vnitra diskutovali odborníci v Praze

Ministerstvo vnitra uspořádalo v Praze ve dnech 17.–18. dubna mezinárodní konferenci Geolokační data ve veřejné správě. Odborníci ze státní správy, samospráv, soukromé a akademické sféry diskutovali o využití geolokačních dat ze sítí mobilních operátorů pro potřeby rozvoje veřejné správy. 

Ministerstvo vnitra představilo na mezinárodní konferenci výsledky projektu, který mapoval pohyb obyvatelstva v Česku prostřednictvím signalizačních geolokačních dat. Své zkušenosti se zpracováním těchto dat sdíleli také zástupci mobilních operátorů. Řešily se i analýza a praktické využití geolokačních dat. Roli tzv. big dat a umělé inteligence v rozvoji veřejných služeb, digitální transformaci a netradičních způsobech sledování dopravních toků v zahraničí představili experti z norských akademických a výzkumných institucí z Trondheimu, Kristiansandu a Sogndalu.

Projekt Ministerstva vnitra má i nadstavbu v podobě sdílení získaných dat všem subjektům veřejné správy, jako jsou obecní a krajské samosprávy, dobrovolné svazky obcí či další resorty.

Těšíme se, jak tato unikátní data od všech velkých mobilních operátorů zájemci uchopí a použijí.Nabízí se využití pro potřeby územního a dopravního plánování, lokalizace občanské vybavenosti, a dokonce i pro krizové řízení, uvedl vrchní ředitel sekce veřejné správy Jiří Koubek.

Konference byla závěrečnou aktivitou projektu „Zlepšení podmínek pro decentralizaci a dostupnost veřejné správy v území“, spolufinancovaného z prostředků Fondu EHP a Norska programu Řádná zpráva. Realizace projektu probíhala od roku 2020 a končí v dubnu 2024.



Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem