Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra spustí pilotní projekt dobrovolných návratů na Ukrajinu

Ministerstvo vnitra spustí od června do listopadu pilotní projekt asistovaných dobrovolných návratů na Ukrajinu. Do programu, který je koncipován maximálně pro 430 osob, se mohou zapojit cizinci, kteří zde pobývají v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Projekt nemá žádnou souvislost s brannou povinností Ukrajinců. 

Vláda dnes, 15. května 2024, schválila parametry pilotního programu asistovaných dobrovolných návratů na Ukrajinu. Ten je určen jak pro osoby s přiznanou dočasnou ochranou, tak žadatele či osoby s již udělenou mezinárodní ochranou. Projekt je naplánován na šest měsíců, a to od června do listopadu. „Chceme nabídnout pomoc těm, kteří si například ze zdravotních či rodinných důvodů přejí vrátit se zpět domů. Tato pomoc bude spočívat především v nákupu jízdenek a v některých zvlášť závažných případech například v zajištění sanitního vozu," doplnil ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že tyto návraty nemají žádnou souvislost s brannou povinností Ukrajinců.

Celková kapacita pilotního programu je 430 osob. Pro 400 osob bude zajištěna autobusová jízdenka z místa pobytu u nás do nejbližšího místa pobytu na Ukrajině. U zbylých 30 osob v komplikovaném zdravotním stavu se počítá s individuální asistencí ve formě zajištění zdravotní dopravní služby.

Žádost o úhradu nákladů spojených s vycestováním zpět na Ukrajinu bude moci cizinec podat pouze jednou. Pokud pak bude chtít v následujících dvanácti měsících podat žádost o povolení k pobytu, bude muset uhradit polovinu nákladů. Na pilotní projekt je z rozpočtu Ministerstva vnitra vyčleněna částka 5 595 000 Kč.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra
15. 5. 2024

vytisknout  e-mailem