Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra na 14. ročníku konference ISSS - on-line zpravodajství

On-line zpravodajství z konference Internet ve státní správě a samosprávě 

  • 17.00 – skončil úvodní den konference ISSS 2011
    Skončila odborná část prvního dne konference Internet ve státní správě a samosprávě. V konferenčním centru Aldis v Hradci Králové bylo na 2000 hostů. Ti si vyslechli desítky přednášek o aktuální situaci eGovernmentu.

    Dnešní den zakončí slavnostní večer, v jehož rámci předá vrchní ředitel sekce pro informatiku a eGovernment Jaroslav Mráz cenu ministra vnitra za přínos v rozvoji informačních a komunikačních technologiích ve veřejné správě.

    Zítřejší blok přednášek a prezentací začne v 9.00 hodin.
     
  • 16.00 – Spuštění základních registrů
    Ondřej Felix, hlavní architekt eGovernmentu, vysvětlil, že současný stav zavádění základních registrů není zdaleka ideální, protože se implementace jednotlivých projektů asynchronizovala. Může za to odvolání některých neúspěšných uchazečů k ÚOHS.

    Přesto i Ondřej Felix potvrdil, že zákonem stanovený start ostrého provozu registrů 1. července 2012 je i přes cca roční skluz v přípravě stihatelný.

    Komplikace se týkají registru obyvatel a registru práv a povinností. U nich v současnosti zasedají nové výběrové komise a provádí se nové vyhodnocení tendrů.
     
  • 14.45 – Tisková konference Ministerstva vnitra.
    Ve Visegrádském salonku skončila tisková konference Ministerstva vnitra. S aktuální situací eGovergnmentu a výhledy do budoucna seznámili přítomné zástupce médií ministr vnitra Radek John, náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu a archivnictví František Vavera, vrchní ředitel sekce pro informatiku a eGovernment Jaroslav Mráz a ředitel odboru strukturálních fondů Pavel Kryštof.
     
    Radek John na úvod opět zdůraznil, že elektronizace veřejné správy je stále významnou prioritou Ministerstva vnitra, a to i přesto, že státní finance nejsou vinou minulých vlád v nejlepší kondici.

     „Musíme mít proto při prosazování projektů eGovernmentu na zřeteli hlavně dvě věci: Realizace i následný provoz všech projektů musí být ekonomicky reálné. Nemůžeme si dovolit drahé a zbytečné hračky. Proto musí být smyslem projektů účelnost a užitečnost,“ uvedl ministr vnitra.

    František Vavera se ještě jednou vrátil k aktuálně připravovaným projektům elektronické sbírky a elektronické legislativy.

    Jaroslav Mráz informoval média např. o snaze Ministerstva vnitra dosáhnout vyjednáváním s Českou poštou významného snížení ceny, kterou za odeslanou datovou zprávu platí stát nebo o aktuální poslanecké iniciativě, aby kontaktní místa Czech POINT mohly na základě udělené licence provozovat i nestátní subjekty, konkrétně banky. Tuto iniciativu zástupci rezortu vnitra podporují, protože rozšíří přístup občanů k nabízeným agendám.

    Jaroslav Mráz na tiskové konferenci rovněž představil nový symbol eGovernmentu Klaudii, která se stala partnerkou eGONa. Prostřednictvím filozofie cloud computingu „přinutí“ eGONa chovat se při výstavbě projektů eGovernmentu maximálně hospodárně a efektivně.
     
  • 14.30 – Světlé zítřky eGovernmentu
    Po slavnostním zahájení a panelové diskusi proběhl ve Velkém sále hradeckého kongresového centra další blok přednášek, v němž měli převahu vystupující z řad Ministerstva vnitra, a to blok nazvaný „Světlé zítřky eGovernmentu“. 

    Plány resortu v naplňování vizí Evropské komise v oblasti digitální agendy představil Jiří Průša z odboru koncepce a koordinace ICT ve veřejné správě.

    Ředitel odboru architektury eGovernmentu Petr Říha zase ve své druhé přednášce na konferenci promluvil o poměrně složitém, nicméně pro komfort občanů velice důležitém projektu elektronických voleb. 

    eLegislativu a eSbírku představil Aleš Gola, odborník ministerstva vnitra na tyto připravované projekty. Projekty, které umožní občanům zorientovat se v právním řádu, jsou v současnosti ve fázi přípravy architektury.
  • 10.30 – Ministr vnitra Radek John o rozvoji eGovernmentu
    Konference Internet ve státní správě a samosprávě 2011 odstartovala oficiálně slavnostním zahájením. O to se mj. postaral ministr vnitra Radek John a předseda vlády Petr Nečas, kteří konferenci také zaštiťují.

    Radek John vyjádřil přesvědčení, že stejně jako na minulých ročnících, tak i letos dosvědčí představené projekty, že elektronizace není sama o sobě cílem, ale pouze potřebným prostředkem jak pomocí moderních technologií usnadnit občanům život.   

    Současně je však nutné připomenout,“ uvedl ministr vnitra, „že před sebou máme také množství ne zcela jednoduchých výzev. Na jedné straně musíme dokončit některé projekty, které byly odstartovány už v minulosti, například základní registry či elektronické doklady. Na druhé straně některé stávající projekty dále rozvíjíme v zájmu jejich uživatelů, občanů – zvyšujeme komfort služeb datových schránek nebo Czech POINTů. Současně ale tvrdě pracujeme na realizaci nových projektů, např. elektronických voleb či eSbírky. Společným jmenovatelem všech připravovaných novinek jsou jednoduchost, úspora času, přehlednost a pohodlná dostupnost služby.

    Radek John také potvrdil, že jednoduchý pro eGovernment nebude ani tento rok, ani roky následující. „Všichni víme, že státní finance nejsou v nejlepším stavu a šetření se nám nevyhne ani do budoucna. To však neznamená, že by se rozvoj eGovernmentu zastavil a přestal být naší prioritou. Aktivně sledujeme především plány na evropské úrovni, neboť naše současné kroky a jejich adaptace na vize Evropské komise v oblasti digitální agendy nás ovlivní na dlouhou dobu dopředu,“ dodal šéf rezortu vnitra a doplnil, že Ministerstvo vnitra má nové vize a nové cíle, při jejich formulacích a naplňování však musí mít na zřeteli jejich účelnost a užitečnost.
  • 10.20 – Cloud computing
    Blok Ministerstva vnitra zakončil Petr Říha, ředitel odboru architektury eGovernmentu přednáškou eGON si bere Klaudii. Přestavil novou partnerku eGONa, symbolu eGovernmentu. Tomu bude od dneška stát po boku Klaudie, symbol cloud computingu.
     
    Chceme změnit přístup k projektům. K tomu, jak je tvoříme a jak je provozujeme. Zvyšují se nároky na provoz, peněz ale více není, je proto potřeba šetřit a provozovat projekty efektivně,“ vysvětlil Petr Říha a uvedl, že Ministerstvo vnitra chce vytvořit jakýsi privátní cloud veřejné správy.
      
    Nejde už tedy o řízení IT, ale o správu majetku. Petř Říha k tomu řekl: „Začneme se starat o služby a začneme tyto služby odebírat. Doma také nemáme elektrárnu, ale elektrické hodiny. Odebíráme služby a je nám jedno, odkud nám domů energie teče. Je pro nás důležité, že jí odebíráme.“ Jádrem bude tzv. centrální místo služeb. Propojovací místo na služby eGovernmentu.
     
  • 10.10 – Czech POINT
    Čtyři roky od spuštění pilotního provozu Czech POINT vysvětlil projektový manažer projektu Luděk Šafář, co nového nás kolem projektu asistovaných kontaktních míst čeká. Jednou z nejdůležitějších připravovaných novinek je rozšíření sítě kontaktních míst do bankovních poboček.
     
  • 9.50 – Datové schránky
    O tom, že datové schránky se mění a modernizují za ostrého provozu přímo závratným tempem, přesvědčila plný sál přednáška experta Ministerstva vnitra na datové schránky Petra Stieglera. Zatímco před dvěma lety se na ISSS představoval první funkční model systému a loni bylo po pěti měsících ostrého provozu ještě brzo na podrobnější hodnocení, letos začal Petr Stiegler přednášku konkrétními, o funkčnosti systému vypovídajícími čísly.
     
    Systém datových schránek běží. Máme přes 38 milionů odeslaných datových zpráv, to je obrovské číslo. Ještě důležitější je však skutečnost, že až 97 % těchto zpráv si příjemci přečtou do deseti dnů od odeslání zprávy,“ uvedl Petr Stiegler s tím, že v pracovní den je odesíláno v průměru 130 tisíc datových zpráv. Připomněl také, že od tohoto měsíce poklesla cena, kterou za odeslanou datovou zprávu platí stát, a to z cca 15 Kč bez DPH na 13.30 Kč.
     
    Stiegler tak řekl, že systém se mění za chodu a prakticky neustále přibývají funkcionality, které zajišťují větší komfort pro uživatele. Jednou z nejdůležitějších je novinka, která umožňuje nahlédnout do datové schránky z každého počítače, tedy i z toho, kde není nainstalovaný bezpečnostní certifikát. Přístup do datové schránky je také možný z mobilních zařízení či tabletů.
     
    V přípravě je také vznik nového portálu datových schránek. Toto transakční jádro umožní mj. jedním způsobem posílat datové zprávy i cílená podání. Nabídne také formuláře, např. pro daňová přiznání. Vznikne i seznam orgánů veřejné moci. „Věřím, že Informační systém datových schránek má svou budoucnost a ta budoucnost je velmi světlá,“ dodal Stiegler na závěr.
     
  • 9.10 – Základní registry
    Změnu chování státu vůči občanovi prostřednictvím základních registrů popsal hlavní architekt eGovernmentu Ondřej Felix. Současná praxe, kdy stát „nutí“ občany neustále obíhat úřady a dokazovat již několikrát doložené skutečnosti, by se totiž od 1. července 2012 měla stát díky ostrému startu registrů minulostí. Platnost občanem již jednou doložených údajů bude muset dokazovat stát, ne občan.
     
    Hlavní architekt eGovernmentu tak představil současný stav projektu, který byl hlavním tématem loňského ročníku ISSS. Ondřej Felix také připomněl, že zjednodušení komunikace občana se státem začalo už se zavedením projektů Czech POINT a datové schránky.
     
  • 9.00 – Zpráva o stavu eGovernmentu
    Vrchní ředitel sekce pro informatiku a eGovernment Jaroslav Mráz zahájil úvodní blok konference patřící odborníkům Ministerstva vnitra. Ve vystoupení „Zpráva o stavu eGovernmentu“ uvedl, že Ministerstvo vnitra zachovává a drží koncepci Efektivní veřejná správa a veřejné služby, která byla schválená v roce 2007. „Základní cíle se nemění, od eGovernmentu chceme transformaci a zjednodušení procesů používaných ve veřejné správě,“ řekl Mráz. Poté stručně popsal současný stav základních projektů eGovernmentu.
     
    Během dopoledního bloku přijde většina těchto projektů ještě na řadu. Půjde o projekty Ministerstva vnitra Základní registry, Datové schránky, Czech POINT a představení aktivit rezortu v oblasti cloud computingu.
     
    Jaroslav Mráz se dotkl také problematiky financování a administrativní náročnosti jednotlivých projektů. „Měřítkem úspěšnosti nemůže být množství vyčerpaných peněz z evropských fondů. Je potřeba čerpat dotace v takovém rozsahu, abychom byli schopní zajistit udržitelnost projektů minimálně po dobu pěti let,“ dodal vrchní ředitel sekce pro informatiku a eGovernment.
     
  • 8.55 – Konference ISSS začíná
    v konferenčním centru Aldis v Hradci Králové právě začal 14. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě. Dvoudenní marathón plný desítek přednášek a prezentací na téma eGovernment se opět koná pod osobní záštitou ministra vnitra i předsedy vlády.
     
    Od 4. do 5. dubna 2011 budou v sedmi sálech diskutovat odborníci Ministerstva vnitra, vrcholní politici, zástupci státních orgánů a samosprávních celků, odborníci na informační technologie veřejné správy, dodavatelé moderních technologií a služeb a manažeři velkých firem o aktuálním i budoucím vývoji elektronizace státní a veřejné správy.
     
    Kromě klasických aktuálních témat a současného stavu rozvoje eGovernmentu se bude ISSS 2011 věnovat tomu, jak zajistit další plynulý rozvoj v době, kdy se krátí rozpočty a hledají úspory. Důraz bud kladen mj. na fakt, že elektronizace může nejen zvýšit efektivitu veřejné správy, ale také uspořit nemalé finanční prostředky.
     
    Konference se pravidelně účastní na 2000 hostů.

 

Odkazy do noveho okna

01. Před zahájením konference

01. Před zahájením konference 

Detailní náhled

02. Jaroslav Mráz zahajuje blok

02. Jaroslav Mráz zahajuje blok 

Detailní náhled

03. Přednáška o stavu eGONa

03. Přednáška o stavu eGONa 

Detailní náhled

04. Ondřej Felix a základní registry

04. Ondřej Felix a základní registry 

Detailní náhled

05. O datových schránkách Petr Stiegler

05. O datových schránkách Petr Stiegler 

Detailní náhled

06. Petr Říha: eGON si bere Klaudii

06. Petr Říha: eGON si bere Klaudii 

Detailní náhled

07. Stánek Ministerstva vnitra

07. Stánek Ministerstva vnitra 

Detailní náhled

08. Před hlavním zahájením

08. Před hlavním zahájením 

Detailní náhled

09. VIP hosté

09. VIP hosté 

Detailní náhled

10. Premiér vlády Petr Nečas

10. Premiér vlády Petr Nečas 

Detailní náhled

11. Další hosté

11. Další hosté 

Detailní náhled

12. Velký sál Aldisu

12. Velký sál Aldisu 

Detailní náhled

13. Přemysl Sobotka hovoří

13. Přemysl Sobotka hovoří 

Detailní náhled

14. Ministr vnitra Radek John

14. Ministr vnitra Radek John 

Detailní náhled

15. Radek John na slavnostním zahájení

15. Radek John na slavnostním zahájení 

Detailní náhled

16. Radek John na stánku Ministerstva vnitra

16. Radek John na stánku Ministerstva vn... 

Detailní náhled

19. Stánek Ministerstva vnitra

19. Stánek Ministerstva vnitra 

Detailní náhled

20. Tisková konference

20. Tisková konference 

Detailní náhled

21. Radek John na konferenci

21. Radek John na konferenci 

Detailní náhled

22. František Vavera

22. František Vavera 

Detailní náhled

23. Přednáška o základních registrech

23. Přednáška o základních registrech 

Detailní náhled

24. Ondřej Felix

24. Ondřej Felix 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem