Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informace o autorizacích podle zákona č. 179/2006 Sb. pro profesní kvalifikace v působnosti Ministerstva vnitra

Ministerstvo vnitra, odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání, oddělení autorizací a organizace, je ústředním správním úřadem příslušným k autorizaci pro povolání podle ustanovení § 2 písm. k) a § 22 zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů. 

****************************************************************************************************************************************************************

Aktuální informace
 

  • 11. 1. 2023 – Organizační změna u autorizujícího orgánu MV
    Ke dni 1.1. 2024 došlo k organizační změně v rámci Ministerstva vnitra, odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání, který zajišťuje agendu autorizací. Z oddělení autorizací a organizace a oddělení policejního vzdělávání k uvedenému datu vznikl jeden celek pod společným názvem „oddělení policejního vzdělávání a autorizací“. Dovolujeme si proto požádat o akceptování této změny a o používání názvu v úředním kontaktu.
     
  • 1. 4. 2023  Změna autorizujícího orgánu u informatických profesních kvalifikací
    Od 1. 4. 2023 dochází ke změně autorizujícího orgánu u informaticky zaměřených profesních kvalifikací, které přecházejí  z Ministerstva vnitra na nově zřízenou Digitální a informační agenturu (DIA). Změna vyplývá ze zákona č. 471/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., jímž došlo ke změně příslušnosti ústředních správních úřadů k autorizaci pro povolání. Agenda přešla na DIA v plném rozsahu, tudíž osoby autorizované pro  tyto profesní kvalifikace po tomto datu již budou plnit svoje povinnosti vůči DIA.


Archiv informací

****************************************************************************************************************************************************************

Ministerstvo vnitra není z výše uvedeného zákona o uznávání útvarem určeným pro metodické řízení v oblasti autorizací. Jako autorizující orgán příslušný k více, jak dvěma desítkám profesních kvalifikací, však považuje za užitečné zveřejnit pro žadatele z řad fyzických, podnikajících fyzických a právnických osob, jakož i pro autorizované osoby a autorizované zástupce, informace k řízení, které vede k udělení autorizace, prodloužení platnosti autorizace nebo odnětí autorizace. Informace zprostředkované na těchto stránkách jsou základní a v žádném případě nenahrazují zákon o uznávání, ani právní či jinou úpravu autorizací. Jsou určeny žadatelům o autorizace a uchazečům o zkoušky. Cílem jejich zpracování bylo zdůraznit vybrané aspekty autorizací, upozornit na problematická místa v řízení a poukazem na zcela konkrétní a frekventované chyby v žádostech umožnit žadatelům a autorizovaným osobám absolvovat řízení bez zbytečných komplikací a časových průtahů. Informace jsou podloženy letitými zkušenostmi z řešených případů a jsou určeny skupině osob navázané na profesní kvalifikace v příslušnosti Ministerstva vnitra. Tyto informace nelze vztahovat na profesní kvalifikace v příslušnosti jiného autorizujícího orgánu než Ministerstva vnitra. Činnost autorizujících osob sice vychází ze společného právního základu, ale postupy a formy požadavků se mohou lišit.

K pozornosti současně doporučujeme nově zavedenou rubriku „Aktuální informace“ umístěnou v záhlaví našich stránek. Budou do ní průběžně vkládány aktuální informace, zásadní sdělení, výzvy a požadavky, které mohou dočasně aktualizovat i text těchto webových stránek, případně text formulářů žádostí. Je v zájmu každé autorizované osoby, aby se s obsahem webových stránek autorizujícího orgánu, který ji autorizaci udělil, seznámila a aktuálnost informací si průběžně ověřovala a udržovala.

Ministerstvo vnitra jako autorizující orgán a správce osobních údajů zpracovává osobní údaje v rozsahu nezbytném pro splnění právní povinnosti, která se na něj vztahuje. Mezi právní předpisy, na jejichž základě jsou osobní údaje zpracovávány, patří zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů a vyhláška č. 208/2007 Sb., o podrobnostech stanovených k provedení zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů. Ke zpracování dalších osobních údajů uvedených v žádosti o udělení nebo prodloužení autorizace a v přílohách se vyžaduje písemný souhlas subjektu údajů udělený na základě svobodného projevu vůle.

S ohledem na strukturu těchto webových stránek zájemcům o informace doporučujeme, aby se seznámili nejprve se Společnými informacemi k autorizacím (bod 1.) a teprve poté se věnovali bodům s tematicky zaměřenými informacemi (body 2. – 11.).

Úplné označení právních předpisů, k nimž byly v dalším textu použity legislativní zkratky, lze najít v bodě 1. Společné informace k autorizacím - Právní úprava.

Obsah informací

  1. Společné  informace k autorizacím
  2. Profesní kvalifikace v příslušnosti MV
  3. Formuláře žádostí a přílohy
  4. Informace o udělení autorizace
  5. Informace o prodloužení platnosti autorizace
  6. Informace k autorizovaným zástupcům
  7. Základní poučení pro účastníka řízení ve správním řízení
  8. Informační povinnosti autorizované osoby vůči autorizujícímu orgánu
  9. Informace pro uchazeče o vykonání zkoušky
  10. Časté nedostatky ve zpracování osvědčení a záznamů o průběhu a výsledku ze zkoušky odborné způsobilosti
  11. Nejčastější závady autorizovaných osob při provádění zkoušky odborné způsobilosti zjištěné při kontrolní činnosti autorizujícího orgánu
  12. Stanoviska související s autorizacemi
  13. Poučení o zpracování osobních údajů


Odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání, oddělení policejního vzdělávání a autorizací, 10. 1. 2024

vytisknout  e-mailem