Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstava Milí Češi, zdravíme z Chorvatska je zahájena

Ministerstvo vnitra zahájilo ve spolupráci se Správou Pražského hradu výstavu Milí Češi, zdravíme z Chorvatska. Výstava vypráví o pomoci, kterou v devadesátých letech poskytla naše země lidem z válkou zmítaného Chorvatska. 

Tím ovšem příběh nekončí. Když Českou republiku o několik let později zasáhly přírodní katastrofy, byli to právě oni, kteří přispěchali na pomoc nám. "Výstava nám má připomenout, že solidarita nám byla v dějinách vždy vlastní. Nikdy nevíme, kdy pomoc budeme potřebovat my. Každá válka přináší mnoho utrpení, ale nesmíme zapomenout, že je i hodnotovou zkouškou těch, kterých se bezprostředně nedotýká," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Návštěvníci se dozvědí podrobnosti o humanitární misi, která pomohla zachránit zdraví a životy stovkám dětí a jejich matek. Obsah připomene rovněž povodně, které postihly Českou republiku. Ta byla tehdy vděčná za každou pomoc při odstraňování škod. "Iniciátorem sbírek byla i česká menšina v Chorvatsku, jejíž život výstava přiblíží. Českou republiku považujeme za starý domov, jsme součástí jednoho národa," uvedla dlouholetá předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová.

Panelová výstava bude k vidění v Jižních zahradách Pražského hradu do konce dubna. Poté se přemístí na Karlovo náměstí v Praze, kde bude ke zhlédnutí do 28. května. Z Prahy pak zamíří do Brna, kde bude k dispozici na Kobližné ulici do 28. června. Na letní měsíce je plánován její přesun do Chorvatska.

Výstava se koná pod záštitou 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra České republiky Víta Rakušana, ministra zahraničních věcí České republiky Jana Lipavského, místopředsedy vlády a ministra vnitra Chorvatské republiky Davora Božinoviće, starosty městské části Praha 2 Jana Korsesky a starosty městské části Brno-střed Vojtěcha Mencla.

Na realizaci výstavy spolupracovaly: Svaz Čechů v Republice Chorvatsko, JEDNOTA - Novinové nakladatelství Daruvar, Slezská univerzita v Opavě.

  

Štěpán Daněk
odbor komunikace Ministerstva vnitra
tel. 603 191 825
e-mail: press@mvcr.cz

3. 4. 2024

  

Odkazy do noveho okna

f_01.jpg

f_01.jpg 

Detailní náhled

f_02.jpg

f_02.jpg 

Detailní náhled

f_03.jpg

f_03.jpg 

Detailní náhled

f_04.jpg

f_04.jpg 

Detailní náhled

f_05.jpg

f_05.jpg 

Detailní náhled

f_06.jpg

f_06.jpg 

Detailní náhled

f_07.jpg

f_07.jpg 

Detailní náhled

f_08.jpg

f_08.jpg 

Detailní náhled

f_09.jpg

f_09.jpg 

Detailní náhled

f_10.jpg

f_10.jpg 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem