Procesní modelování  

Přejdi na

Procesní modelování  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podle ministrů vnitra Česka a Bavorska se EU musí shodnout na efektivním společném řešení migrace

Spolupráce v oblasti migrace a budoucnost evropské azylové a migrační politiky, přeshraniční policejní spolupráce i spolupráce v oblasti požární ochrany. To byla hlavní témata dnešního jednání ministrů vnitra Česka a Bavorska. 

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes, 3. dubna 2024, jednal v Praze s bavorským státním ministrem vnitra, sportu a integrace Joachimem Herrmannem. Vít Rakušan mimo jiné ocenil česko-německou i česko-bavorskou součinnost při potírání převaděčství a nelegální tranzitní migrace, které pomáhá existující smlouva o policejní spolupráci. Oba ministři se také shodli, že migrace představuje jednu z klíčových otázek a výzev pro budoucnost EU. Proto je nezbytně nutná reforma evropské migrační a azylové politiky, která povede ke snížení migračního tlaku na EU.

„Musíme v reformách pokračovat a být odvážnější a ambicióznější.Nechceme dávat většinu prostředků na řešení důsledků, ale chceme hlavní úsilí zaměřit na příčiny a nová partnerství se třetími zeměmi. Konkrétní opatření, o kterých budeme jednat v květnu v Kodani, musí vést k posílení ochrany vnějších hranic a obnovení řádného fungování schengenu,“ uvedl po jednání ministr vnitra Vít Rakušan.

Přeshraniční spolupráce
Důležitou součástí diskuse byla i přeshraniční policejní spolupráce, která je i díky smlouvě o policejní spolupráci na velmi dobré úrovni a jen v letošním roce je v plánu 161 společných forem nasazení v rámci hlídek Plzeňského a Karlovarského kraje. Ministři vysoce vyzdvihli fungování Společného centra policejní a celní spolupráce ve Schwandorfu, které umožňuje pravidelnou spolupráci a práci na společných hranicích na každodenní úrovni.

Ministři Rakušan a Herrmann se kromě toho shodli i na potřebě zintenzivnit spolupráci v oblasti požární ochrany a při katastrofách a haváriích. O tomto tématu se v Praze jednalo už v únoru při návštěvě spolkové ministryně vnitra SRN. Intenzivnější spolupráce hasičských sborů na úrovni obcí, regionů i státu Bavorsko je důležitá i s ohledem na rozdílný systém organizace požární a civilní ochrany.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

Odkazy do noveho okna

f_01.jpg

f_01.jpg 

Detailní náhled

f_02.jpg

f_02.jpg 

Detailní náhled

f_03.jpg

f_03.jpg 

Detailní náhled

f_04.jpg

f_04.jpg 

Detailní náhled

f_05.jpg

f_05.jpg 

Detailní náhled

f_06.jpg

f_06.jpg 

Detailní náhled

f_07.jpg

f_07.jpg 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem