Bezpečnostní výzkum  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vodní nálože

STRUČNĚ O PROJEKTU

Název projektu
Vodní nálože

Bezpečnostní hrozba
Terorismus

Příjemce
Poličské strojírny a. s.
Prototypa-ZM, s. r. o.
Pyrotechnická služba s. r. o.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Doba realizace
1. 1. 2012 – 31. 12. 2014

Cílem projektu bylo vyvinout a ověřit funkčnost speciálních usměrněných náloží určených k invazní likvidaci nástražných výbušných systémů (NVS) a otevírání uzavřených prostorů, které budou tvořeny vnějším obalem, trhavinou a vodou. Dále vytvoření univerzální sady vnějších obalů náloží, která by se měla stát nedílnou součástí výzbroje speciálních pyrotechnických jednotek Policie ČR a Armády ČR. Vytvoření metodiky pro kompletaci speciálních náloží pyrotechnikem přímo na místě zásahu.

Projekt byl podpořen dotací ve výši 5 404 000,- Kč.  
  

PODROBNĚ O PROJEKTU

autor: Ing. Jiří Tamele 

Projekt Vodní nálože byl realizován v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České republiky na léta 2010 – 2015. Vlastní řešení projektu probíhalo v letech 2012 až 2014.

Cílem projektu bylo vyvinout a ověřit funkčnost speciálních usměrněných náloží určených k invazní likvidaci NVS a otevírání uzavřených prostorů, které budou tvořeny vnějším obalem, trhavinou a vodou. Dále vytvoření univerzální sady vnějších obalů náloží, která by se měla stát nedílnou součástí výzbroje speciálních pyrotechnických jednotek Policie ČR a Armády ČR. Vytvoření metodiky pro kompletaci speciálních náloží pyrotechnikem přímo na místě zásahu.

V průběhu řešení projektu byla vyvinuta, vyrobena a následně podrobena funkčním zkouškám řada konstrukcí vodních náloží. Vyrobené funkční vzorky vodních náloží byly jako univerzální sada představeny specialistům pyrotechnických jednotek Policie ČR a Armády ČR. Pro použití speciálních usměrněných náloží byla navržena metodika pro kompletaci speciálních náloží pyrotechnikem přímo na místě zásahu.

Schematický nákres konstrukční realizace vodní nálože

03.jpg

Jako neocenitelné se v rámci realizace plnění projektu projevily zkušenosti policejních pyrotechniků, kteří připravovali imitace NVS pro střelecké zkoušky vyrobených vodních náloží, kde jako koncový prvek namísto výbušniny byly použity dýmovnice a výbušky s elektrickou iniciací pomocí elektrických pyrotechnických iniciátorů (EPI).

Funkce vodní nálože a účinku vodního paprsku na pevnou překážku

01.jpg 02.jpg

Na uvedených snímcích je patrná funkce „ochranné“ vodní náplně, která při funkci za náloží zmenšuje ohrožený prostor a „aktivní“ vodní náplně, která při výbuchu nálože vytváří vlastní destrukční vodní paprsek (zřetelně viditelný i po průchodu mechanickou překážkou). 

Funkční vzorek vodní nálože byl zhotoven ve dvou finálních velikostních variantách. Obě varianty mají shodnou geometrii a liší se pouze rozměry. Nutnost vytvoření minimálně dvou velikostí vodní nálože byla zjištěna a ověřena během prací na projektu a potvrzena při předváděcích zkouškách potenciálním uživatelům, protože požadavky na výkon prostředku jsou podle druhu použití natolik rozdílné (například použití v budovách / ničení rozměrných vnějších NVS), že je nelze vyřešit pouze jedním prostředkem.

K přípravě sériové výroby a vlastní výrobě vodních náloží zatím nedošlo z důvodu výše uvedené skutečnosti potřeby více rozměrových a výkonových sad náloží. V současné době se požadovaná množství náloží pohybují v oblasti kusové výroby.

vytisknout  e-mailem