Bezpečnostní výzkum  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra podpořilo projekt v oblasti kvantové bezpečnosti

Za účasti zástupců Ministerstva vnitra byla dne 6. září 2021 v prostorách Vysokého učení technického v Brně (VUT) slavnostně otevřena unikátní laboratoř kvantové bezpečnosti. 

V současné době je laboratoř využívána především k výzkumným aktivitám v rámci projektu Kybernetická bezpečnost sítí v postkvantové éře podpořeného z programu Strategická podpora rozvoje bezpečnostního výzkumu ČR 2019-2025 (IMPAKT 1).
  
Projekt je zaměřen na strategický dlouhodobý výzkum a vývoj systémů pro zabezpečení moderních komunikačních sítí. V první etapě se vytvoří šifrátor odolný vůči kvantovým útokům a v druhé etapě se v pilotním provozu otestuje v optických sítích na vzdálenost až několik desítek kilometrů, a to ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a dalšími univerzitami.  „Cílem je ověřit vlastnosti zařízení u nás v laboratoři, následně zvětšovat vzdálenosti mezi komunikujícími stranami až na několik desítek kilometrů. Toho plánujeme dosáhnout pomocí pilotních spojů mezi univerzitami a spolupracujícími institucemi. Důležitá je aktivní spolupráce
s partnery napříč Českou republikou,“
vysvětluje řešitel projektu Jan Hajný z VUT.
  
V neposlední řadě jsou aktivity projektu také zaměřené na vzdělávání a praktické školení odborníků z praxe, zejména ve státní sféře.

Odkazy do noveho okna

DSCF0613.JPG

DSCF0613.JPG 

Detailní náhled

DSCF0608.JPG

DSCF0608.JPG 

Detailní náhled

DSCF0607.JPG

DSCF0607.JPG 

Detailní náhled

DSCF0591.JPG

DSCF0591.JPG 

Detailní náhled

DSCF0580.JPG

DSCF0580.JPG 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem