Bezpečnostní výzkum  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oznámení o udělení Ceny ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu 2023

Cena ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, vývoje a inovacích pro rok 2023 byla udělena projektu "Kybernetická aréna pro výzkum, testování a edukaci v oblasti kyberbezpečnosti," řešenému zástupci Vysokého učení technického v Brně (VUT) v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České republiky v letech 2015-2022. 

Kybernetická aréna BUTCA je výsledkem projektu, který byl řešen na Ústavu komunikací Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v letech 2019 – 2022. Výsledná platforma pro výcvik a vzdělávání, včetně vzdělávání středoškoláků, vyniká svou jednoduchostí pro lektory, herní podstatou, která motivuje studenty k aktivní účasti na výuce, a velmi nízkými náklady na provoz ve srovnání s komerčními i nekomerčními řešeními s obdobným zaměřením.

O kvalitě výsledku vypovídá jeho okamžité nasazení v praxi, a to nejen na VUT, ale také u akademických a průmyslových partnerů v ČR i v zahraničí (např. Finsko, USA). Během prvního roku od svého dokončení byla BUTCA využita při výuce více než tisícovky studentů a návratnost vložených prostředků se předpokládá v období do tří let od ukončení projektu.

Mimo jiné i tyto parametry přesvědčily komisi nezávislých bezpečnostních odborníků, která doporučení na ocenění ministru vnitra předkládá, že je to právě tento projekt, který si cenu za rok 2023 zaslouží. Konkurence celkem šesti návrhů, zahrnujících témata jako vyšetřování na darknetu, management pátrání po osobách s využitím služebních psů, prokazování drog za volantem nebo náprava škod po radiačních haváriích byla skutečně tvrdá.  

Oceněný tým:
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc.
doc. Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D.
doc. Ing. Radek Fujdiak, Ph.D.
Bc. Willi Lazarov

Gratulujeme oceněnému týmu za úspěšnou realizaci projektu a jeho významný dopad na rozvoj kybernetické bezpečnosti v České republice. VUT tímto oceněním dále prokazuje, že je jedním z center excelence v bezpečnostním výzkumu v ČR.

Aktualita o udělení ceny na webu VUT:
https://www.vut.cz/vut/aktuality-f19528/tym-z-fekt-ziskal-cenu-pro-nejlepsi-projekt-bezpecnostniho-vyzkumu-d250484

Detaily o BUTCA:
https://www.zvut.cz/tema/tema-f38144/unikatni-platforma-butca-uci-kybernetickou-bezpecnost-hrou-projekt-ocenilo-i-ministerstvo-vnitra-cr-d250400




Foto: Nikola Číková

Odkazy do noveho okna

Foto 01.jpg

Foto 01.jpg 

Detailní náhled

Foto 02.jpg

Foto 02.jpg 

Detailní náhled

Foto 03.jpg

Foto 03.jpg 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem