Bezpečnostní výzkum  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cena ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu za rok 2021

V areálu Státního ústavu radiační ochrany, v.v.i. předal dne 30. září 2021 první náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jiří Nováček za účasti předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové a dalších významných hostů Cenu ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. 

Toto ocenění získal řešitelský tým složený ze zástupců Státního ústavu radiační ochrany, v.v.i. a společnosti NUVIA a.s. ve složení Ing. Lubomír Gryc, Ing. Zina Čemusová, Ing. Irena Češpírová, Ing. Pavel Fojtík, Mgr. Jan Helebrant, RNDr. Libor Judas, Ph.D., Ing. Petr Kuča, Ing. Josef Voltr, CSc., RNDr. Lukáš Kotík, Ph.D., RNDr. Marcel Ohera, Ing. Jan Surý, Ing. Tomáš Grísa a Ing. Lukáš Skála za výsledky dosažené při řešení projektu s názvem „Nová generace portálových monitorů pro zajištění bezpečnosti obyvatelstva (PoMoZ)“.

Projekt se zabýval zneužitím radioaktivních látek zejména při hromadných akcích, ve veřejné dopravě (metro), při návštěvách významných osobností, nelegálním transportu radioaktivních látek apod. Byly navrženy a vyvinuty nové systémy portálových monitorů (stacionární a mobilní) pro velmi rychlý screening a ke zrychlení a zvýšení spolehlivosti záchytu radioaktivních látek.

Výsledky projektu usnadní práci nejenom bezpečnostním složkám (hasičům, policii, celní správě), ale i společnostem a institucím, které pracují s radiačním zářením, a pomocí nových opatření výrazně přispějí k ochraně a bezpečnosti občanů před zneužitím radioaktivních látek.

Více informací o projektu naleznete zde.

Cena ministra vnitra je pravidelně předávána již od roku 2011. Jejím hlavním cílem je ocenit autory vynikajících výsledků v oblasti bezpečnostního výzkumu s cílem motivovat je k dalšímu zájmu o výzkumnou činnost a propagovat jejich výsledky.



Lenka Miglierini, tajemnice Komise pro udělení Ceny ministra vnitra

Foto a video:

Spolecne_foto_672px.jpg

POMOZ1.JPG

Obrázek 1: Přenositelný portálový monitor v konfiguraci dvou zařízení tvořící průchod
 

POMOZ2.JPG

Obrázek 2: Turniket s vestavěným detekčním systémem
 

POMOZ3.JPG

Obrázek 3: Vymezovací sloupek - modelové vyobrazení reálné situace (vlevo); detektor ve vymezovacím sloupku, pohybující se zdroj záření a přenos signálu do zobrazovací jednotky (vpravo)
 

POMOZ4.JPG

Obrázek 4: Portál okolo dveří - dveřní zárubně
 

POMOZ5.JPG

Obrázek 5: Mobilní portálový detektor ve vozidle typu dodávka - pohled na umístění detektorů ve vozidle a mimo něj a pozice při jejich manipulaci (vysunutí detektorů skrze zadní dveře) pro geometrii koridoru.
 

POMOZ6.JPG

Obrázek 6: Mobilní portálový detektor v osobním vozidle - pohled na umístění detekčního zařízení v osobním vozidle (vlevo) a uspořádání detekční sestavy (vpravo).

vytisknout  e-mailem