Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další podpora Ministerstva vnitra Ukrajině

Pomoc při záchraně a uskladnění cenných archiválií nebo dar pro ukrajinskou policii na nákup taktických brýlí. Vláda schválila další podporu resortu vnitra Ukrajině. 

Ukrajina se v souvislosti s ruskou agresí potýká také s ohrožením cenných archiválií v oblastech, které jsou zasaženy válečným konfliktem. Archiválie musí ukrajinská strana převézt do jiné části země a zajistit jejich bezpečné uskladnění. Státní oblastní archiv v Praze, který spadá pod Ministerstvo vnitra, proto Ukrajině poskytne sestavy regálů, které jsou speciálně uzpůsobené pro účely archivnictví.

„Každý stát si musí zachovat svou identitu, proto je důležité podpořit Ukrajinu i ve snaze o záchranu jejího archivního dědictví. Stále platí, že každá pomoc je důležitá a potřebná,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Hodnota materiálu, který byl v Česku připravený k vyřazení, je 1,7 mil. Kč, dopravu na dohodnuté místo zajistí Hasičský záchranný sbor ČR. Dar je možné poskytnout díky vládní výjimce z tzv. trvalé nepotřebnosti pro stát, na základě které už v březnu poskytli materiální pomoc Ukrajině hasiči i policisté (zde).

Taktické brýle pro policii

Kromě toho poskytne Ministerstvo vnitra 3,2 mil. Kč Velvyslanectví Ukrajiny v Česku, které částku využije na nákup taktických brýlí pro Národní policii Ukrajiny. Dar je z Programu bezpečnostní a rozvojové spolupráce Ministerstva vnitra. Ukrajinská strana za něj pořídí ochranné prostředky, které ukrajinská policie vyhodnotila jako potřebné, protože jejich zásoby musela odevzdat ukrajinské armádě.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem