Státní služba  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Právo EU

termín: 25. 5. 2023

Seminář bude probíhat od 9.00 do 15:00 prezenční i on-line formou. Školení se uskuteční v budově Centrotex, nám. Hrdinů 1634/3, Praha 4.

Jedná se o seminář, který je určen jak pro nové zaměstnance služebních úřadů, kteří se připravují na obecnou část úřednické zkoušky, tak i pro stávající zaměstnance, kteří májí zájem dozvědět se praktické informace o fungování evropských institucí.

Pro přihlášení na školení prosím klikněte zde:https://www.survio.com/survey/d/pravoeu

Lektor:
Aleš Pecka, Dana Kovaříková, Václav Lebeda

Obsah:
Seminář provede účastníky tématy a zacílí na prvky využitelné pro přípravu na složení obecné části úřednické zkoušky v oblasti práva EU. Jeho cílem je představit fungování tří hlavních institucí EU, tj. Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady EU. Pozornost bude věnována také praktickým doporučením a využitelnosti informací o fungování evropských institucí pro práci zaměstnanců ve státní správě z hlediska plnění jejich každodenních úkolů. Dále účastníka připraví pro případnou komunikaci s evropskými úřady a rovněž Stálým zastoupením ČR při EU v Bruselu.

Účastníci přihlášení na toto školení se stávají podpořenou osobou projektu a jednou z neopomenutelných podmínek je vyplnění a odevzdání Monitorovacího listu podpořené osoby (docx, 223 kB), který je uveden do souladu s nařízením GDPR. Bez vyplnění výše uvedeného formuláře se není možné školení, ani jiných vzdělávacích aktivit projektu, zúčastnit. Pokud jste již v minulosti monitorovací list vyplňovali a předali nebo zaslali nám ho, nyní již není potřeba vyplňovat.

Vyplněný monitorovací list prosím předejte osobně na školení, nebo zašlete jednou z níže uvedených variant.

  1. Vyplněný monitorovací list a samostudium prosím podepište v listinné podobě, s podpisem jej naskenujte a zašlete na adresu proakseminare@mvcr.cz a zároveň jej odešlete poštou na adresu:
    Ministerstvo vnitra
    Oddělení rozvoje státní služby
    Jindřišská 34
    110 00 Praha 1
  2. Vyplněný monitorovací list můžete podepsat elektronicky a zaslat pouze v elektronické podobě na e-mail proakseminare@mvcr.cz.

  

Školení je pořádáno v rámci projektu Podpora profesionalizace a kvality státní služby a státní správy, CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0006173, který je spolufinancován z fondu EU prostřednictvím OP Zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Dana Kovaříková
Je od roku 2002 zaměstnankyní Evropské komise. V letech 2016 – 2022 vedla Zastoupení Evropské komise v České republice, předtím působila tamtéž jako vedoucí politické sekce (od roku 2014).

V sídle Komise v Bruselu pracovala na Generálním sekretariátu v letech 2005 - 2012, kde mimo jiné připravovala podklady pro tehdejšího předsedu EK José Manuela Barrosa. Rovněž působila na Generálním ředitelství pro komunikační sítě, obsah a technologie (DG CONNECT, 2012 - 2013) či Generálním ředitelství pro tisk a komunikaci (DG PRESS, 2002 - 2004).

Od loňského roku, kdy Česká republika předsedala Radě Evropské unie, pracuje na Úřadu vlády jako poradkyně ministra pro evropské záležitosti. V téže pozici působila i v roce 2009 během prvního českého předsednictví.

Dana Kovaříková je absolventkou Masarykovy University v Brně, kde vystudovala ekonomii, mediální studia a žurnalistiku. Následně studovala v belgické Lovani na Katholieke Universiteit Leuven obor sociologie sociální změny. Je rovněž absolventkou francouzské Université Rennes 1, kde studovala obor veřejné správy.


Václav Lebeda
Od roku 2011 je zaměstnancem Evropského parlamentu (EP), kde pracoval v tiskovém oddělení jako vedoucí sektoru vnějších politik a tiskový atašé pro česká média, později v rozpočtovém výboru EP, kde vedl expertní týmy v jednání o rozpočtu Evropské unie pro roky 2019 a 2021 a šest let expertně pokrýval zahraničněpolitickou část rozpočtu EU.

V rámci českého předsednictví v Radě v roce 2022 působil na Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde koordinoval vztahy s Evropským parlamentem, zejména v oblastech agend Coreper II (finanční záležitosti, justice a vnitro, obecné záležitosti, mezinárodní obchod) a příprav plenárního zasedání EP. 

Zkušenosti s lobbyingem nabyl během svého dvouletého působení v Evropské agendě společnosti ČEZ. 

V letech 2007-2009 pracoval jako asistent Josefa Zieleniece v Evropském parlamentu. 

V současné době čerpá rodičovskou dovolenou. Jako dobrovolník zároveň působí v Bezpečnostním centru Evropské hodnoty, kde koordinuje oblast Public Affairs.

V Evropských hodnotách působil již v letech 2007-2011, mj. jako programový ředitel. 

Vystudoval evropská studia na pařížském Institutu politických věd (Sciences Po), je také absolventem Carnotova lycea v Dijonu. V rámci vysokoškolského studia absolvoval roční studijní pobyt na Fakultě politických věd a žurnalistiky Varšavské univerzity.

V letech 2012 – 2015 vyučoval na Evropském campusu Sciences Po v Dijonu.  

S Radkem Hokovským editoval v roce 2011 publikaci „Tajemství českého úspěchu v EU?!“.


Aleš Pecka
Před současným působením v soukromém sektoru v oblasti energetiky pracoval 15 let ve státní správě na úřadech ústřední státní správy na agendách spojených s modernizací státní správy, hodnocení dopadů regulace (RIA) a souvisejícími agendami EU. Za prvního českého předsednictví v r. 2009 pracoval na Stálém zastoupení v Bruselu a byl vedoucím pracovní skupiny v Radě EU pro oblast lepší regulace (better regulation). V letech 2016-2020 Pracoval v Evropském parlamentu jako poradce ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Je absolventem evropských studií na College of Europe v Brugách (BE) – John Locke Promotion (2003-2004).

vytisknout  e-mailem