Státní služba  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD)

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (dále jen "OECD") byla založena v roce 1961, sídlo má v Paříži. OECD hraje důležitou roli v koordinaci hospodářské a sociální politiky svých členů. Členské státy respektují shodné principy, kterými jsou tržní hospodářství, pluralitní demokracie a dodržování lidských práv. V současné době má 36 členů, Česká republika se stala členem v roce 1995. 

Nejvyšším orgánem OECD je Rada. Schází se na úrovni ministrů a na úrovni stálých představitelů - velvyslanců. Ministerská rada přijímá komuniké, které je programovým dokumentem určujícím priority OECD na příští rok. Operativní činnosti zajišťuje OECD prostřednictvím rozvětvené struktury výborů (řídících a odborných) a pracovních skupin, v nichž zasedají zástupci jednotlivých odborných institucí členských států OECD.

Zástupci sekce pro státní službu se častní jednání Pracovní skupiny pro zaměstnávání ve veřejném sektoru a řízení lidských zdrojů (Public Employment and Management) a v případě témat spjatých se státní službou také Výboru pro veřejné vládnutí (Public Governance Committee). Spolupráce s OECD spočívá především v poskytování informací a odborných stanovisek, ve zpracování národních zpráv o situaci v ČR v příslušných zkoumaných oblastech. V posledních letech se Česká republika podílela na projektech zabývajících se tématy jako je etika ve státní správě, posilování vztahů mezi vládou a občany, využití moderních informačních technologií ve státní správě, regulatorní reforma ve státní správě, protikorupční mechanismy.

Více informací na internetových stránkách OECD.

Více informací k Výboru pro veřejné vládnutí naleznete v češtině zde.

Doporučení OECD k řízení a kapacitám veřejné služby ke stažení zde.

  

kontaktní osoba: Mgr. Jáchym Skála, tel. 974 818 242, email: jachym.skala@mvcr.cz

  


Útvar personálního ředitele sekce pro státní službu, 17. května 2023

vytisknout  e-mailem