POLICISTA  4/2001


měsíčník Ministerstva vnitra

zařízení služeb pro MV

SLADKÉ POKUŠENÍ

Když vejdete do budovy Ministerstva vnitra v pražské Přípotoční ulici, vdechnete hned za vrátnicí sladkou, vábivou vůni připomínající domácí buchty. Právě zde je totiž výrobna cukroví, které se rozváží do jídelen a kantýn spravovaných Zařízením služeb pro MV.

Kdykoli ucítím zmíněnou vůni, vzpomenu si na svou dlouholetou přítelkyni. Pár dní po svatbě se tenkrát čerstvá hospodyně snažila překvapit manžela jeho milovaným švestkovým koláčem. Když se zdálo, že kuchyně je dostatečně provoněna sladkou vůní, vyndala hospodyně plech z trouby a do nádherně vyhlížejícího koláče zabořila nůž. Poté však poněkud ztuhla: těsto se lepilo nejen na nůž, ale i na kuchařčiny ruce. Jelikož však jde o ženu energickou, vložila nakrájené "cosi" do kastrolu a na vařiči pilně míchala tak dlouho, až se nepoddajné těsto dovařilo. Ve chvíli, kdy se u dveří ozval zvonek, servírovala s úsměvem vítěze poněkud exotický kulinářský zázrak. Na manželův udivený pohled, co že to dnes mají k večeři, zareagovala naprosto suverénně: "Copak jsi ještě nikdy nejedl trhanec?"

Cukrářské řemeslo chce nejen svůj foršrift, ale i kus lásky, bez které se nedá dělat. "Sehnat dobrou profesionální cukrářku je opravdu těžké," dovídáme se od zástupkyně ředitele podniku gastronomie a stravování ZS MV Marie Šimončíkové.

V kantýnách a jídelnách spravovaných ZS MV je však znát, že ve výrobně cukrárenských výrobků pracují opravdoví mistři.

Sladké zákusky a nazdobené dorty z vlastní výrobny ZS MV se objevily v jídelnách a kantýnách pro zaměstnance resortu na podzim roku 1998. Tenkrát se začalo péct v kuchyni na Pankráci a receptury si přinesly cukrářky s sebou. Časem přestala kuchyně vyhovovat provozním i hygienickým předpisům a výrobna cukrářského zboží přesídlila do objektu v Přípotoční ulici. Odtud se sladkosti rozvážejí do jídelen a kantýn nejen v Praze, ale i do Berouna, Kolína, Svojšic a Nymburka, tedy tam, kde jsou tato stravovací zařízení v péči ZS MV.

"Výrobna je malá a nevyhovující. Veškerý provoz zatím zajišťují na plný pracovní úvazek jen tři cukrářky," říká Marie Šimončíková a dodává, že požadavků zde mají více než je možné uspokojit. Nejvíce jdou na odbyt ovocné zákusky, dorty k různým slavnostním příležitostem, na Vánoce a Velikonoce pak sladké pečivo tradiční české kuchyně.

"Které sladkosti nejvíce chutnají vám?" ptáme se ředitele ZS MV Ing. Oldřicha Vytisky. "Dorty a zákusky nejím," odpovídá s úsměvem, ale vzápětí dodává, že neodolá tak zvaným minidezertům. Tyto nádherně nazdobené miniatury známých i méně obvyklých zákusků jsou připravovány pro mimořádné akce, které ZS MV občas zajišťuje. Mezi největší patřil v poslední době například Všesokolský slet na Rošického stadionu.

Pro policisty a zaměstnance MV jsou cukrářské výrobky cenově velice příznivé, protože se v nich promítají pouze nákladové položky, komerčním konzumentům jsou pak účtovány ceny odpovídající běžnému trhu. Korpusy zákusků a dortů si připravují cukrářky v Přípotoční samy, stejně jako ozdobné růžičky z marcipánového těsta, čokoládové hoblinky a jiné polotovary. Reklamace na tyto výrobky se téměř nevyskytují, i když jednu perličku jsme se přece jen dozvěděli. Jedna ze zákaznic si nedávno objednala pro rodinnou oslavu již zmíněné minidezerty - druhý den je však přinesla vrátit. "Jsou příliš malé," zněla stížnost. Inu, zavděčit se všem není nikdy snadné.

Stávající cukrárenská výrobna už brzy doslouží.

"Na Pankráci má ministerstvo vnitra dvě spojené budovy. V jedné z nich sídlila v pronájmu prodejna potravin. Smlouva končí a nám se podařilo získat zde prostory pro novou cukrárnu. Její vybudování zajišťujeme vlastními prostředky, a tak se snažíme pokrýt elektrikářské, zednické a jiné práce vlastními silami," říká Ing. Oldřich Vytiska.

Do nové cukrárny, která by měla být otevřena do léta, bude volný přístup z ulice, a tak by zde měla vzniknout pro zaměstnance resortu i vlastní prodejna. Zázemí by pak mělo vyhovovat jak zaměstnancům, tak i přísným hygienickým předpisům.

"Bude zde i výklepna vajec," dovídáme se. Na otázku, co si pod tímto názvem představit, následuje odpověď, že největším nebezpečím při přípravě cukrářských výrobků jsou vejce, známí nosiči solmonelózy. V přípravně bude proto vymezen prostor, kde se budou vejce rozbíjet a skladovat odděleně od ostatních potravin. Kapacitně se cukrárenská výroba rozšíří tak, aby uspokojila pokud možno všechny zájemce a sortiment bude ještě pestřejší než nyní. K tomu všemu bude zapotřebí zvýšit počet cukrářů a těch skutečně dobrých je, jak již bylo zmíněno, nedostatek.

Pokud víte o někom, kdo by měl o tuto profesi ve zbrusu nové výrobně zájem, poraďte mu, ať se obrátí na telefonní číslo
02/614 44 601
nebo O6O5 205 428.

Předpokladem přijetí je výuční list v oboru, šikovné ruce a láska k řemeslu.

Radvana ČERVENÁ  


Copyright © 2001 Ministerstvo vnitra České republiky
| úvodní stránka |