Rozhovor |
s MUDr. Michaelem Vítem, Ph.D.
náměstkem ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví, hlavní hygienik ČR Kvalita života má dominantní postaveníVyšlo v čísle 51-52/2007 |
![]() |
Vysvětlit stručně kompetence hlavního hygienika je velmi složité. Je nejvyšším státním orgánem, který dohlíží na dodržování podmínek v životním a pracovním prostředí, aby tyto podmínky neměly negativní dopad na zdraví lidí. Ministerstvo zdravotnictví je zodpovědné za tvorbu norem a předpisů, které tyto „zdravé podmínky“ definují. Dnes je již část norem přebírána z direktiv a směrnic Evropské unie. Ale abych vše přiblížil na konkrétním příkladech: definujeme kvalitu pitné vody a následně sledujeme její dodržování, definujeme bezpečnost hraček z hlediska obsahu chemických látek a tyto látky následně v hračkách sledujeme, definujeme kvalitu pracovních podmínek. Jednou z nejrozsáhlejších oblastí naší činnosti je boj proti infekčním nemocem. Díky velmi dobrému systému očkování dětí je sice výskyt klasických infekčních nemocí minimální, ale objevují se nové bakterie nebo viry, které jsou odolnější v prostředí, lépe přežívají, mají resistenci k antimikrobiálním přípravkům, takže musíme být k jejich výskytu velmi obezřetní. Krátce řečeno, v roli náměstka ministra zdravotnictví odpovídám za tvorbu legislativních norem v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví a ve funkci hlavního hygienika České republiky odpovídám vládě za kontrolní systém, který dohlíží nad dodržováním výše uvedených legislativních norem.
V oblasti krizového řízení zodpovídám za přípravu systému ochrany našich obyvatel před vážnými infekčními onemocněními. Po 11.září 2001 to bylo urychlené nastartování systému ochrany obyvatel proti možným bioteroristickým útokům, nyní je to dobudování systému ochrany obyvatel na zvládnutí hrozící celosvětové pandemie chřipky. „Hygienická služba“ se velmi významně podílela v minulých letech při řešení přírodních katastrof, jako byly povodně.
Kromě kontrolní činnosti má hlavní hygienik na starosti i podporu zdraví. Musím se tedy zabývat i problémem, který v současnosti nejvíce ohrožuje lidské zdraví. Tím je celosvětová „epidemie“ obezity. Tento problém se bohužel nevyhýbá ani naší republice. Odhaduje se, že dvě až osm procent nákladů na zdravotní péči v Evropské unii připadá na obezitu. Za předpokladu, že trendy vývoje obezity porostou, zvýší se i zmíněné výdaje. Jako varovný signál z hlediska hospodářských důsledků obezity lze uvést, že na příklad ve Spojených státech průměrný obézní dospělý člověk nárokuje ročně o 37 procent vyšší náklady na zdravotní péči než člověk s normální váhou. Přímé náklady navíc nezohledňují sníženou produktivitu způsobenou častými onemocněními a předčasnými úmrtími. Taková data nás nemohou nechat v klidu. Začali jsme proto vzdělávací kampaň, na jejímž počátku vznikl zmíněný leták. Rozšiřován je od konce roku 2005. Informace předkládané obyvatelům spočívají v názorné a jednoduché prezentaci výživových doporučení ve formě skupin určitých potravin. Budete-li se doporučeními řídit, měl by vám tento způsob stravování zajistit stravu dostatečně pestrou a bohatou, která vám zajistí příjem všech z výživového hlediska důležitých látek. Vydání letáku není nic neobvyklého a je zcela běžné, že odpovědné autority vyspělých států – tedy příslušná ministerstva zdravotnictví - vydávají výživová doporučení pro obyvatele svých států. Správná výživa je totiž základní a nedílnou součástí prevence mnoha závažných onemocnění. Přibližně osmdesát procent chronických neinfekčních onemocnění má dnes podle celé řady vědeckých studií velmi úzký vztah k výživě.
Zažil jsem hodně diskuzí, jejichž společným jmenovatelem byl naivní předpoklad, že se pandemie České republice vyhne. Mohu zodpovědně říci, že pokud pandemie chřipky způsobené novým zmutovaným kmenem nastane, naší zemi se nevyhne, neboť viry či jiní biologičtí činitelé se nezastaví před hranicemi jednotlivých států. Naštěstí k nové mutaci, která by mohla nastartovat světovou pandemii chřipky, nikde ve světě ještě nedošlo. To je dobrá zpráva, na druhé straně jednotlivé státy na tuto eventualitu musí být připraveny. Pandemický plán stanovuje jednotlivé kroky, které by při pandemii měly zamezit zvýšeným ztrátám na lidských životech a na ekonomice státu.
Myslím si, že z pandemie nesmíme v médiích dělat smrtelného strašáka. Na každou infekční nemoc mohou lidé zemřít. Chřipka, včetně pandemické chřipky, je nemoc preventabilní. Musíme lidem ve spolupráci s médii říci, jak se proti tomuto onemocnění chránit i takzvanou nefarmakologickou prevencí. A jedním z těch opatření jsou klasická pravidla osobní hygieny a vzájemná ohleduplnost, samozřejmě, že v období pandemie bude hrát důležitou roli i očkování proti novému pandemickému viru chřipky.
Ano, při přípravě na zvládnutí eventuální pandemie chřipky spolupracujeme se všemi ministerstvy. Mohu dokumentovat spolupráci s ministerstvem zemědělství při zvládání výskytu ptačí chřipky, spolupracujeme s ministerstvem školství, ministerstvem vnitra, ministerstvem průmyslu, ministerstvem dopravy. Často je také vznášena otázka, zda se v době pandemie uzavřou hranice. Pro zajímavost, tento scénář byl simulován v rámci cvičení Evropské unie a mohu říci, že nepřinesl žádný efektivní výsledek. Spíše se prohloubil problém zásobování jednotlivých států. Proto s touto eventualitou zatím žádný stát nepočítá.
Řešení krizových situací vždy přináší vedlejší efekt. Jedním z vedlejších efektů například nedávné „listeriové aféry“ je i prohloubení spolupráce mezi jednotlivými dozorovými organizacemi, ale i mezi Potravinářskou komorou České republiky a Svazem obchodu a cestovního ruchu. A musím jasně říci, že epidemie výskytu listeriózy se počátkem letošního roku podařilo společným úsilím zvládnout a v nyní se objevuje jenom sporadicky. Co je však důležité: bakterie provází vývoj života na naší planetě od jeho počátku. Nebýt bakterií, nebyl by na naší planetě život. Jsou všude a musíme se s nimi naučit žít. A ty z nich, které mohou člověku škodit, se musíme snažit z okolí člověka pokud možno eliminovat. Jedním z takových opatření jsou například pravidla bezpečnosti potravin, která musí výrobce dodržet.
Česká republika má opravdu velmi nízkou proočkovanost proti sezónní chřipce. Rozšířený názor mezi laickou, a bohužel i odbornou veřejností, považuje efektivitu očkování za nízkou. Proto bych chtěl jasně říci, že tradičně nejefektivnější prevencí chřipky je očkování. Na základě očkování se během dvou týdnů v organismu vytvoří dostatečné množství specifických protilátek proti sezónní chřipce. Účinnost vakcíny závisí na antigenní podobnosti kmene viru ve vakcíně s aktuálně cirkulujícími viry. Vakcína se vyrábí vždy každý rok nově na základě znalosti cirkulace chřipkových virů. U zdravých dospělých v sedmdesáti až devadesáti procentech zabrání onemocnění, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace pro pneumonii a chřipku o třicet až sedmdesát procent a riziko úmrtí o osmdesát procent. Každý rok u nás umírají na následky komplikace onemocnění sezónní chřipkou od téměř dva tisíce obyvatel. Neopomenutelné jsou i ekonomické ztráty. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí vyčíslil ekonomické ztráty zahrnující náklady na nemocenskou, na léčbu a ekonomické ztráty ve výrobě ročně na přibližně dvanáct až třináct miliard korun. Vezmeme-li cenu průměrné očkovací látky, tak jedna dávka proti chřipce přijde běžného občana, kterému očkování vzhledem k zdravotnímu stavu nehradí zdravotní pojišťovna, na dvě stě korun ročně. Myslím si, že každý z nás vydá ročně za mnohé zbytné věci daleko větší částku! Toto srovnání stojí za úvahu každého z nás. Moderní je přece neonemocnět!
Úplný text je v časopise Veřejná správa č. 51-52/2007.
Věra Hloušková
Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví. V současné terminologii může být i synonymem pro udržování čistoty. Od doby rozvoje mikrobiální teorie nemocí se termín hygiena používá pro jakoukoli činnost nebo opatření vedoucí k úplnému nebo částečnému omezení škodlivého působení mikrobů. Dobrá hygiena pomáhá zdraví, kráse, pohodlí i sociálnímu styku. Přímo podporuje prevenci a izolování nemocí. |