Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Iráčané, kteří včera odmítli azyl v ČR, o něj dnes opět požádali

Včera, tj. 14. dubna, skupina 16 Iráčanů přesídlených do ČR v rámci projektu organizovaného Nadačním fondem Generace 21 požádala o ukončení statusu azylanta. 

Všechny osoby byly za přítomnosti tlumočníka informovány o právních následcích svého rozhodnutí, přesto se azylu dobrovolně vzdaly. Také byly řádně poučeny o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé EU. Poučení, které dáváme do přílohy této zprávy, podepsaly v arabském a českém jazyce. Dnes skupina Iráčanů znovu požádala v České republice o mezinárodní ochranu. „Všichni Iráčané byli včera řádně poučeni o tom, co to znamená vzdát se azylu, přesto to udělali. Česká republika nebude hřiště pro hraní azylové rulety,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Ministerstvo vnitra v rámci příslušného správního řízení o opakované žádosti opětovně zkoumá, zda existují důvody pro udělení mezinárodní ochrany nebo nikoliv. Každá osoba, která na našem území požádá o mezinárodní ochranu je umístěna do přijímacího střediska v Zastávce u Brna, kde jsou učiněny prvotní úkony.

Vzhledem k tomu, že se jedná o správní řízení mezi Ministerstvem vnitra a jednotlivými osobami, nemůžeme poskytnout více informací.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem