Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtvrtletní zpráva o migraci za 1. čtvrtletí 2021

Ministerstvo vnitra vydalo čtvrtletní zprávu o situaci v oblasti migrace v ČR a na migračních trasách do EU, spolu se statistickou přílohu. Zpráva obsahuje statistiky cizinců legálně pobývajících v ČR, data týkající se mezinárodní ochrany a informace o počtech osob migrujících v rámci tří hlavních migračních tras do EU - východní, centrální a západní středomořské trasy. 

V prvním čtvrtletí byl znovu zaznamenán nárůst cizinců dlouhodobě či trvale pobývajících v ČR, ke konci března jich bylo registrováno celkem 656 301. Jedná se především o státní příslušníky Ukrajiny (26,8 %), Slovenska (19,1 %) a Vietnamu (9,7 %). Oproti stejnému období předchozího roku poklesl v prvním čtvrtletí roku 2021 počet osob, které v ČR požádaly o mezinárodní ochranu, a to o přibližně o 14 %.

V prvním čtvrtletí roku 2021 přicestovalo po třech hlavních migračních trasách do Evropy nelegálně celkem 15 604, což je o 19 % méně než ve stejném období loňského roku. Migranti nadále využívají pro svou cestu do Evropy především centrální středomořskou a západní středomořskou migrační trasu. Na východní středomořské trase je migrační aktivita velmi nízká.

  

vytisknout  e-mailem