Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ČR si stojí za tím, že v Itálii a Řecku už v červnu nebyli žádní migranti vhodní k relokaci

V článku na Aktuálně.cz „Spor o kvóty se vyostřuje. Uprchlíky přijměte do měsíce, nebo bude soud, vzkázal Česku Brusel“ (26.7.2017) zaznělo, že není pravdivý argument ČR o tom, že už letos v červnu nebyl v Itálii a Řecku žádný migrant, který by splňoval podmínky pro relokaci. Doloženo je to tím, že si v červnu měly státy EU rozdělit 3000 migrantů. 

K tomu je třeba uvést, že ČR pouze zopakovala oficiální stanoviska zástupců Itálie a Řecka na Správní radě Evropského azylového podpůrného úřadu z první poloviny června 2017. Představitelé obou zemí tehdy potvrdili, že nedisponují konkrétními spisy, které by mohly v rámci systému relokací poskytnout ostatním členským státům. Tato skutečnost jen v praxi dokazuje celkovou nefunkčnost systému relokací, neboť neprobíhá náležitá identifikace a registrace všech cizinců, cizinci nemají zájem o relokace s výjimkou pár vybraných zemí EU a svévolně migrují do dalších zemí EU, takže nejsou na území Itálie a Řecka dohledatelní.
 
Relokace realizované v červnu jsou tak jen výsledkem dřívějších „pledgů“, které byly jen v červnu se zpožděním realizovány. 
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem