Odbor azylové a migrační politiky  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Audit národní bezpečnosti - Bezpečnostní aspekty migrace

Ministerstvo vnitra je gestorem za problematiku mezinárodní migrace a mezinárodní ochrany v České republice, a to jak na úrovni legislativně - koncepční, analytické, tak i realizační. V rámci Ministerstva vnitra za tuto oblast zodpovídá odbor azylové a migrační politiky (OAMP). 

  1. Obecně o migrační a azylové politice České republiky
  2. Strategie migrační politiky České republiky
  3. Zásady migrační strategie
  4. Audit národní bezpečnosti - Bezpečnostní aspekty migrace
  5. Ústřední orgány státní správy
  6. Meziresortní orgány
  7. Zprávy o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců v ČR 2001-2016
  8. Zprávy o situaci v oblasti migrace
  9. Další dokumenty
     

Audit národní bezpečnosti - Bezpečnostní aspekty migrace

Audit národní bezpečnosti představuje komplexní materiál, který nově definuje bezpečnostní politiku státu v aktuálních bezpečnostních oblastech. Tento materiál, který posuzuje odolnost České republiky vůči současným bezpečnostním hrozbám, schválila vláda České republiky dne 14. 12. 2016.

Vypracování Auditu koordinoval na základě zadání premiéra Bohuslava Sobotky ministr vnitra Milan Chovanec. Na materiálu se od ledna 2016 podílelo 10 odborných týmů a přes 120 expertů ze státní správy i akademického prostření v České republice i zahraničí. Materiál reaguje na změny bezpečnostních hrozeb ve světě a definuje, oblasti a způsob, jakým by mělo dojít k posílení odolnosti státu vůči bezpečnostním hrozbám.

Mezi deseti okruhy hrozeb1, kterým se materiál věnuje, patří kapitola týkající se bezpečnostních aspektů migrace. V rámci této kapitoly byly jako dvě hlavní hrozby definovány hrozba nelegální migrace v důsledku zvýšeného počtu lokálních ozbrojených konfliktů ve světě a nedostatečná integrace legálních migrantů, která může představovat zdroj sociálního napětí. Hodnocení plnění jednotlivých opatření stanovených auditem je stanoveno v Akčním plánu Auditu národní bezpečnosti, který byl schválen usnesením vlády České republiky dne 22. května 2017 (č. 407/2017).

Dokument Audit národní bezpečnosti je zveřejněný na webových stránkách Úřadu vlády České republiky.

 

1)
Další definované okruhy hrozeb jsou: terorismus, extremismus, organizovaný zločin, působení cizí moci, přírodní hrozby, antropogenní hrozby, hrozby v kyberprostoru, energetická, surovinová a průmyslová bezpečnost a hybridní hrozby a jejich vliv na bezpečnost občanů.

 

vytisknout  e-mailem