Centrum proti hybridním hrozbám  

Přejdi na

Státní služba  


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Manipulace šířené o volebním právu cizích státních příslušníků v České republice

Analýza dezinformací šířených v kvazi-mediálních sdělovacích prostředcích o volebním právu cizinců na území České republiky v souvislosti s konáním podzimních komunálních voleb. 

V mainstreamových i kvazi-mediálních sdělovacích prostředcích bylo téma volebních práv cizích státních příslušníků v minulosti medializováno opakovaně, a to především v době úpravy volebního zákona (viz např. iDnes) či v souvislosti s ratifikací Úmluvy o účasti cizinců na veřejném životě na místní úrovni (z kvazi-mediálních portálů viz například Security magazín, Parlamentní listy). Již před třemi lety k tomuto tématu vystoupil v Poslanecké sněmovně také Tomio Okamura (facebookový profil Tomio Okamura – SPD, či SPD.cz

K rozšíření stávajícího narativu na kvazi-mediální scéně o hrozbě vlivu migrantů na řízení české politiky došlo pravděpodobně v souvislosti s článkem Byznys novin ze 7. července 2018 „Volit do obecních zastupitelstev v Česku budou cizinci z Evropské unie, nařídilo vnitro“ (Byznys noviny).

Dne 8. července následně publikoval kvazi-mediální server ProtiProud manipulativní text konspiračního teoretika Petra Hájka, který uvedenou záležitost pojímal optikou bezpečnostní hrozby pro Českou republiku (Protiproud). Souběžně došlo také ke komentovanému sdílení výše uvedené statě „Volit do obecních zastupitelstev v Česku budou cizinci z Evropské unie, nařídilo vnitro“, ze strany Martina Konvičky, jež následně převzala také facebooková skupina AltRight. V obou případech již bylo toto téma dáváno do kontextu s problematikou volebního práva pro muslimy. 

14. července na toto téma kvazi-mediální scény navázal i Aeronet, který ho ve svém článku dává do několika dalších kontextových linií, poukazujících např. na údajné souvislosti volebních práv cizinců s tím, že se nedaří prosadit další „proimigrantské iniciativy“; jako příklad uvádí situaci ohledně Dublinské úmluvy. Článek byl následně o několik dní později v nezměněné podobě přejat agregační platformou Pravdivě.eu.

15. července se k tomuto tématu vyjádřil také Tomio Okamura ve svém facebookovém příspěvku „Cizinci budou volit v ČR“, kde téma dále sekuritizuje a uvádí zde zavádějící informace o rozsahu volebních práv občanů cizích států a také upozorňuje na údajné popírání suverenity státu či diktátu Bruselu. Vyjádření předsedy hnutí SPD, Tomia Okamury, týkající se volebního práva pro cizince v komunálních volbách, doposud (23. 7.) sdílelo na Facebooku cca 2500 uživatelů. Video s totožným prohlášením shlédlo k 3. 8. na 102 tisíc uživatelů.)

Okamurův komentář byl ještě během 15. července přejat servery Sputnik CZ, Vlastenecké noviny, Pravdivě.eu, či Nová republika. 16. července jej publikovaly také Parlamentní listy.

V souvislosti s Okamurovým textem bylo na toto téma 15. července prostřednictvím dementi, které poskytl ministr vnitra Jan Hamáček, reagováno na Twitteru, Facebooku a webových stránkách MV a následně i na Twitteru CTHH:


Prohlášení ministra vnitra k volebnímu právu cizinců

Rád bych uvedl na pravou míru informace o možnosti cizinců volit a vyvrátil tak lži, které kolují po sociálních sítích.

Právo volit mají pouze občané členských států Evropské unie, kteří mají na území ČR pobyt, a to pouze ve volbách do obecních zastupitelstev! Nejedná se o žádnou novinku. Občané ČR mohou toto právo využívat již od roku 2004, obdobně tak občané členského státu EU žijící v ČR. Situace je stejná například v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Toto právo mají všichni občané EU zakotvené v zakládacích smlouvách od roku 1997, platí v celé EU a týká se pouze komunálních voleb. Občané EU nemohou volit ve sněmovních či prezidentských volbách.

Tohoto práva využije v České republice řádově několik desítek voličů (maximálně do 200 voličů).

Jan Hamáček
ministr vnitra


Okamura na zveřejněné korigující prohlášení ze strany ministra vnitra již nereagoval. Dne 23. července byl na Parlamentních listech zveřejněn příspěvek Pavla Opla, který bude kandidovat v podzimních volbách za stranu Rozumní. Ten v tomto článku obviňuje ministra vnitra z vlastizrady (Parlamentní listy). 

vytisknout  e-mailem 

MVČR 
internetové stránky Policie ČR