Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zrušení pravidelné zkoušky sirén ve středu 5. června 2013

Pravidelná měsíční zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude ve středu 5. června 2013 zrušena z důvodu povodní v Čechách a hlavním městě Praze. 

O zrušení akustické zkoušky koncových prvků varování a vyrozumění rozhodl Krizový štáb generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Zkouška sirén byla také zrušena v květnu 2013, kdy první středa v měsíci vycházela na státní svátek 1. května - Svátek práce.
Zkoušky systému varování obyvatelstva se konají v souladu s vyhláškou ministerstva vnitra č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva.
 
Zkoušky se provádí v celé České republice zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin (výjimkou je Olomoucký kraj, kdy jsou sirény spouštěny deset minut po dvanácté hodině).
 
Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Vysílá-li tento signál elektronická siréna nebo místní rozhlas zapojený do systému varování, bude následně vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén."
 
Cílem zkoušek sirén je pravidelně a komplexně prověřit funkci celého ovládacího a telekomunikačního zařízení jednotného systému varování a vyrozumění a samozřejmě přezkoušet funkčnost sirén.

vytisknout  e-mailem